Racuszki ryżowe są świetnym pomysłem na wykorzystanie ryżu, który już został ugotowany ale nie wykorzystany podczas gotowania. Te słodkie placuszki mogą być rewelacyjnym deserem podanym z jogurtem naturalnym, owocami, dżemem albo po prostu same bez jakichkolwiek dodatków .
Składniki:
- ¾ szklanki ryżu
 - 2 jajka
 - 3 łyżki cukru
 - 3 łyżki śmietany
 - 3 łyżki jogurtu naturalnego
 - 1 łyżka miękkiego masła
 - ½ szklanki mąki
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - olej do smażenia
 
- Ryż ugotować.
 - Jajka zmiksować z cukrem na gęstą pianę.
 - Do jajek dodać śmietanę, jogurt, masło i mąkę. Wszystko dokładnie zmiksować.
 - Do ciasta dodać ugotowany ryż i jeszcze chwilę miksować.
 - Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz