Racuszki ryżowe są świetnym pomysłem na wykorzystanie ryżu, który już został ugotowany ale nie wykorzystany podczas gotowania. Te słodkie placuszki mogą być rewelacyjnym deserem podanym z jogurtem naturalnym, owocami, dżemem albo po prostu same bez jakichkolwiek dodatków .
Składniki:
- ¾ szklanki ryżu
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki śmietany
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miękkiego masła
- ½ szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- Ryż ugotować.
- Jajka zmiksować z cukrem na gęstą pianę.
- Do jajek dodać śmietanę, jogurt, masło i mąkę. Wszystko dokładnie zmiksować.
- Do ciasta dodać ugotowany ryż i jeszcze chwilę miksować.
- Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz