czwartek, 7 marca 2013

Ryżowe Racuszki



Racuszki ryżowe są świetnym pomysłem na wykorzystanie ryżu, który już został ugotowany ale nie wykorzystany podczas gotowania. Te słodkie placuszki mogą być rewelacyjnym deserem podanym z jogurtem naturalnym, owocami, dżemem albo po prostu same bez jakichkolwiek dodatków .


Składniki:

  • ¾ szklanki ryżu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
Wykonanie:
  1. Ryż ugotować.
  2. Jajka zmiksować z cukrem na gęstą pianę.
  3. Do jajek dodać śmietanę, jogurt, masło i mąkę. Wszystko dokładnie zmiksować.
  4. Do ciasta dodać ugotowany ryż i jeszcze chwilę miksować.
  5. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print