poniedziałek, 18 marca 2013

Nadziewane Jajka


Nadziewane jajka są pyszne i ładnie się prezentują. Za każdym razem mogą wyglądać i smakować inaczej, ilość kombinacji składników jakie możemy wykorzystać do nadzienia jest ogromna. Poniżej kilka pomysłów na farsze do jajek.


Farsz pieczarkowy


Składniki:
  • jajka
  • pieczarki
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • majonez
  • musztarda
  • oliwa
Przygotowanie:
  1. Jajka ugotować na twardo.
  2. Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę.
  3. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć aż pieczarki będą miękkie i odparuje cały płyn, ostudzić.
  4. Jajka przekroić na pół wzdłuż, wyciągnąć żółtka.
  5. Żółtka rozgnieść widelcem, dodać pieczarki, odrobinę musztardy i majonezu, wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
  6. Farszem wypełnić miejsce, które zostało po żółtkach.

Farsz z Awokado I


Składniki:

  • jajka do faszerowania + dodatkowe jajko do farszu
  • awokado
  • sok z cytryny
  • majonez
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
  1. Jajka ugotować na twardo.
  2. Jajka przekroić na pół, wyciągnąć żółtka.
  3. Jedno całe jajko żółtka pokroić w drobną kostkę.
  4. Awokado przekroić na pół wzdłuż owocu, wyciągnąć pestkę, łyżeczką wydrążyć miąższ.
  5. Awokado pokroić w drobną kostkę i od razu skropić sokiem z cytryny.
  6. Wymieszać ze sobą pokrojone jajka, awokado, majonez i doprawić solą i pieprzem.
  7. Nadzieniem wypełnić miejsce po żółtkach.

Farsz z Awokado II (pasta)


Składniki:
  • jajka do faszerowania
  • awokado
  • sok z cytryny
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
Wykonanie:
  1. Jajka ugotować na twardo, przekroić na pół, wyciągnąć żółtka.
  2. Awokado przekroić na pół wzdłuż owocu, wyciągnąć pestkę, łyżeczką wydrążyć miąższ.
  3. Awokado, żółtka, czosnek, sok z cytryny i oliwę zmiksować na pastę w blenderze, doprawić. W razie potrzeby dodać oliwę.
  4. Tak przygotowanym nadzieniem wypełnić miejsce po żółtkach.

Farsz serowy



Składniki:
  • jajka
  • ser żółty
  • majonez
  • musztarda
  • pieprz
  • sól
Wykonanie:
  1. Jajka ugotować na twardo, przekroić na pół, wyciągnąć żółtka.
  2. Ser zetrzeć na tarce.
  3. Utrzeć ze sobą żółtka, ser żółty i majonez, doprawić solą pieprzem i musztardą.
  4. Tak przygotowaną pastą wypełnić miejsce po żółtkach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print