Nadziewane jajka są pyszne i ładnie się prezentują. Za każdym razem mogą wyglądać i smakować inaczej, ilość kombinacji składników jakie możemy wykorzystać do nadzienia jest ogromna. Poniżej kilka pomysłów na farsze do jajek.
Farsz pieczarkowy
Składniki:
- jajka
- pieczarki
- cebula
- sól
- pieprz
- majonez
- musztarda
- oliwa
- Jajka ugotować na twardo.
- Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę.
- Cebulę zeszklić na oliwie, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć aż pieczarki będą miękkie i odparuje cały płyn, ostudzić.
- Jajka przekroić na pół wzdłuż, wyciągnąć żółtka.
- Żółtka rozgnieść widelcem, dodać pieczarki, odrobinę musztardy i majonezu, wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
- Farszem wypełnić miejsce, które zostało po żółtkach.
Farsz z Awokado I
Składniki:
- jajka do faszerowania + dodatkowe jajko do farszu
- awokado
- sok z cytryny
- majonez
- sól
- pieprz
- Jajka ugotować na twardo.
- Jajka przekroić na pół, wyciągnąć żółtka.
- Jedno całe jajko żółtka pokroić w drobną kostkę.
- Awokado przekroić na pół wzdłuż owocu, wyciągnąć pestkę, łyżeczką wydrążyć miąższ.
- Awokado pokroić w drobną kostkę i od razu skropić sokiem z cytryny.
- Wymieszać ze sobą pokrojone jajka, awokado, majonez i doprawić solą i pieprzem.
- Nadzieniem wypełnić miejsce po żółtkach.
Farsz z Awokado II (pasta)
Składniki:
- jajka do faszerowania
- awokado
- sok z cytryny
- czosnek
- sól
- pieprz
- oliwa
- Jajka ugotować na twardo, przekroić na pół, wyciągnąć żółtka.
- Awokado przekroić na pół wzdłuż owocu, wyciągnąć pestkę, łyżeczką wydrążyć miąższ.
- Awokado, żółtka, czosnek, sok z cytryny i oliwę zmiksować na pastę w blenderze, doprawić. W razie potrzeby dodać oliwę.
- Tak przygotowanym nadzieniem wypełnić miejsce po żółtkach.
Farsz serowy
Składniki:
- jajka
- ser żółty
- majonez
- musztarda
- pieprz
- sól
- Jajka ugotować na twardo, przekroić na pół, wyciągnąć żółtka.
- Ser zetrzeć na tarce.
- Utrzeć ze sobą żółtka, ser żółty i majonez, doprawić solą pieprzem i musztardą.
- Tak przygotowaną pastą wypełnić miejsce po żółtkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz