czwartek, 21 marca 2013

Kandyzowane Pomarańcze i Cytryny



Kandyzowane plastry pomarańczy i cytryn są bardzo łatwe w wykonaniu, smaczne i świetnie się prezentują jako dekoracje ciast lub deserów. Plastry owoców nie powinny być zbyt cienko pokrojone ponieważ wtedy rozpadają się podczas karmelizacji. Ale nawet jeśli kilka plastrów nam się rozpadnie to można odkroić skórkę i użyć ją do dekoracji ciast.
Składniki:
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki wody
Wykonanie:
  1. Owoce dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry.
  2. Do garnka wsypać cukier, wlać wodę i zagotować.
  3. Do gotującego się syropu włożyć owoce.
  4. Gotować na małym ogniu 2 godziny, co jakiś czas przewracając plastry owoców.
  5. Gdy cytrusy będą szkliste przełożyć na papierowy ręcznik, ewentualnie polać dodatkowo syropem.
  6. Wykorzystać od razu lub przechowywać kilka dni w lodówce.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print