Przepis ten umieszczam na blogu specjalnie dla Adama Ł. Kopytka są
świetnym sposobem na wykorzystanie ziemniaków, które zostały nam z poprzedniego
obiadu, a przy tym zrobienie ich jest szybkie i proste. Są idealne nie tylko do
gulaszu lub innych sosów, ale i polane cebulką zeszkloną na smalcu i posypane
koperkiem. Ciastu na kopytka nie służy długie oczekiwanie na gotowanie, więc
najlepiej przygotować go tuż przed gotowaniem.
Składniki:
- ½ kg ziemniaków
- ½ szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 1 cebula
- smalec
- ½ pęczka koperku
- Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić obrać i przecisnąć przez praskę.
- Do zimnych ziemniaków dodać pozostałe składniki, doprawić solą i pieprzem a następnie zagnieść szybko na stolnicy posypanej mąką na gładkie ciasto. Ciasto wyrabiać tylko do momentu aż wszystkie składniki się połączą.
- Ciasto podzielić na mniejsze porcje, uformować wałeczki a następnie podzielić je na mniejsze kawałki.
- Gotować w osolonej wodzie przez ok. 3 – 5 min od momentu ich wypłynięcia. Ugotowane kopytka wyciągać łyżką cedzakową.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i smażyć na smalcu doprawionym solą i pieprzem, aż zmięknie.
- Koperek posiekać.
- Kopytka polać cebulą ze smalcem i posypać koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz