piątek, 1 marca 2013

Kopytka


Przepis ten umieszczam na blogu specjalnie dla Adama Ł. Kopytka są świetnym sposobem na wykorzystanie ziemniaków, które zostały nam z poprzedniego obiadu, a przy tym zrobienie ich jest szybkie i proste. Są idealne nie tylko do gulaszu lub innych sosów, ale i polane cebulką zeszkloną na smalcu i posypane koperkiem. Ciastu na kopytka nie służy długie oczekiwanie na gotowanie, więc najlepiej przygotować go tuż przed gotowaniem.


Składniki:
  • ½ kg ziemniaków
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
Dodatkowo:
  • 1 cebula
  • smalec
  • ½ pęczka koperku
Wykonanie:
  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić obrać i przecisnąć przez praskę.
  2. Do zimnych ziemniaków dodać pozostałe składniki, doprawić solą i pieprzem a następnie zagnieść szybko na stolnicy posypanej mąką na gładkie ciasto. Ciasto wyrabiać tylko do momentu aż wszystkie składniki się połączą.
  3. Ciasto podzielić na mniejsze porcje, uformować wałeczki a następnie podzielić je na mniejsze kawałki.
  4. Gotować w osolonej wodzie przez ok. 3 – 5 min od momentu ich wypłynięcia. Ugotowane kopytka wyciągać łyżką cedzakową.
  5. Cebulę pokroić w drobną kostkę i smażyć na smalcu doprawionym solą i pieprzem, aż zmięknie.
  6. Koperek posiekać.
  7. Kopytka polać cebulą ze smalcem i posypać koperkiem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print