wtorek, 19 marca 2013

Jajka w innym spojrzeniu


Przeważnie jajka podawane są przekrojone i posypane papryką bądź ozdobione majonezem. Rzadziej się zdarzają jajka faszerowane. Oto kilka pomysłów jak podać jajka.



Kura
Aby jajko przypominało kurę wystarczy tylko wykorzystać 2 plasterki ugotowanej marchewki i 2 ziarna pieprzu. Z jednego plastra marchewki wycinamy dziobek a z drugiego grzebień. Na czubku jajka robimy nacięcie i wciskamy grzebień, dziobek wystarczy że jest zwilżony i sam się trzyma. Aby wetknąć oczy najlepiej zrobić delikatne nacięcie.

Ludzik
Ludzik ma buzię powstałą przez wycięcie fragmentu jajka. Czuprynka jest zrobiona z natki pietruszki a oczy to pieprz. Można zrobić mu jeszcze czapeczkę i buciki z rzodkiewki.

Myszka
Do wykonania myszki trzeba jajko przekroić na pół, wetknąć pieprz w miejsce gdzie mają być oczy, w miejscu na uszy zrobić nacięcie i wetknąć tam plastry rzodkiewki. Wąsy można zrobić z pietruszki a nos z pieprzu lub kawałka rzodkiewki.

Jerzyk
Jajko przecinamy na pół, nos i oczy wykonujemy z pieprzu. tył jajka smarujemy grubą warstwą majonezu w który wtykamy szczypiorek pokrojony na nieduże kawałki.

Muchomor
Ścinamy wierzch średniego pomidora i go wydrążamy. Tak przygotowany kapelusz umieszczamy na jajku, któremu możemy obciąć spód aby dobrze stał. Białe kropki wykonujemy majonezem - na czubek noża nakładamy majonez i delikatnie dotykamy nim pomidora.

Łódeczki
Jajka przekrawamy na pół. Żagle wykonujemy wycinając trójkąty lub prostokąty z sera lub wędliny. Żagle mocujemy za pomocą wykałaczki lub makaronu. Do stateczka możne dodać ozdoby z oliwek lub ketchupu.


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print