czwartek, 21 marca 2013

Zakwas na Żur na Płatkach Owsianych



Zbliżają się Święta Wielkiej Nocy. Jedną z najczęściej gotowanych zup w te święta jest biały żur z białą kiełbasą i jajkami. Obecnie staje się nieomal niemożliwe kupić dobry zakwas na żur, prawdziwy bez całej listy użytych konserwantów i wzmacniaczy smaku. Dlatego najlepiej jest wykonać taki zakwas samemu. Nie jest to ani skomplikowane ani trudne. Poniżej podaje przepis na zakwas oparty na płatkach owsianych. Jeśli wykorzystujemy zakwas częściej niż raz w roku, warto zostawić odrobinę w słoiku w lodówce, wtedy następny zakwas szybciej się ukisi i będzie jeszcze lepszy niż jego poprzednik.

UWAGA zakwas według tego przepisu wychodzi bardzo gęsty.Jeśli lubimy żur żadki należy dodać do kiszenia wiecej wody.


Składniki:
  • 200 g płatków owsianych
  • 1 łyżka mąki
  • 600 ml przegotowanej ciepłej wody
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • piętka lub skórka żytniego chleba najlepiej na zakwasie

Wykonanie:
  1. Płatki owsiane zmielić w blenderze lun młynku do kawy.
  2. Płatki przełożyć do glinianego naczynia lub słoika, zalać wodą i wymieszać.
  3. Dodać mąkę, czosnek pokrojony w plastry, ziele angielskie, liść laurowy, wszystko wymieszać.
  4. Dodać skórkę od chleba.
  5. Przykryć pokrywką lub ściereczką odstawić w ciepłe, ciemne miejsce.
  6. Zakwas codziennie przemieszać, po około 3 dniach zakwas będzie gotowy.
  7. Gotowy zakwas można przechowywać w lodówce.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz

Print