Jajka sadzone w ciekawych kształtach to świetny pomysł na śniadanie nie tylko w świąteczne poranki. Smaży się je szybko i choć zrobienie takich jajek wymaga odrobinę wprawy to i tak fajna zabawa.
Składniki:
- jajko
- sól
- olej do smażenia
- metalowa foremka do wycinania ciastek
- Jajko rozbić do naczynia z którego łatwo będzie go przelać do foremki. Należy uważać aby żółtko było całe.W przypadku gwiazdki mnie się to nie do końca udało.
- Na patelni rozgrzać olej i ułożyć foremkę. UWAGA foremka się bardzo szybko nagrzewa.
- Gdy olej będzie gorący wlać jajko do foremki, posolić i przykryć patelnię pokrywką. Smażyć kilka minut sprawdzając czy białko się ścięło.
- Jeśli lubimy żółtko dobrze ścięte pod koniec smażenia można przewrócić jajko w foremce na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę.
- usmażone jajka przełożyć z foremkami na talerz. Poczekać aż foremka odrobinę ostygnie i wyciągnąć jajka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz