piątek, 8 marca 2013

Zupa z Klopsikami




Przepis z serii Tata Gotuje, a jak tata bierze się za gotowanie to powstają cuda. Rewelacyjna zupa z pysznymi klopsikami. Klopsiki niestandardowe bo powstały z połączenia mięsa ze startymi ziemniakami. Brzmi ciekawie a smakuje niesamowicie. Warto ugotować, warto spróbować pycha pycha i jeszcze raz pycha. 




Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g chudej zmielonej wieprzowiny
  • 1 duża cebula
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  •  łyżeczki sproszkowanego chilli
  • sól 
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 jajka
  • 2 puszki pomidorów (bez zalewy, około 500 g)
  • 4 szklanki bulionu 
  • 1 łyżka maki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • olej do smażenia
Wykonanie:
  1. Cebulę przekroić na pół. Jedną połowę posiekać drobno, a drugą grubo.
  2. Jajka lekko ubić.
  3. Pietruszkę posiekać.
  4. Ziemniaki obrać i zetrzeć na średnich oczkach. Następnie zawinąć je w ściereczkę i odcisnąć nadmiar płynu.
  5. W misce wymieszać starte ziemniaki, mięso, drobno posiekaną cebulę, oregano, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę pieprzu. Dodać jajka i ponownie wymieszać. 
  6. Uformować niewielkie klopsiki o średnicy ok. 2,5 cm.
  7. Pomidory i pozostałą cebulę zmiksować w blenderze na jednolitą masę. W razie potrzeby dodać bulionu z kurczaka.
  8. W rondlu, najlepiej żeliwnym, rozgrzać na średnim ogniu olej. Partiami smażyć klopsiki przez około 10 minut ze wszystkich stron, aż staną się lekko brązowe. Obsmażone klopsiki odkładać na talerz.
  9. Po usmażeniu klopsików olej który pozostał w rondlu oprószyć mąką i mieszać przez kilka minut.
  10. Powoli wlać pomidory z cebulą, dodać chilli i pietruszkę. 
  11. Gotować ok. 3 minuty mieszając aż zupa zgęstnieje.
  12. Dodać bulion oraz klopsiki i gotować na małym ogniu bez przykrycia przez około 10 – 15 minut.
  13. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print