Przepis z serii Tata Gotuje, a jak tata bierze się za gotowanie to powstają cuda. Rewelacyjna zupa z pysznymi klopsikami. Klopsiki niestandardowe bo powstały z połączenia mięsa ze startymi ziemniakami. Brzmi ciekawie a smakuje niesamowicie. Warto ugotować, warto spróbować pycha pycha i jeszcze raz pycha.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 500 g chudej zmielonej wieprzowiny
- 1 duża cebula
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- ⅓ łyżeczki sproszkowanego chilli
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 2 jajka
- 2 puszki pomidorów (bez zalewy, około 500 g)
- 4 szklanki bulionu
- 1 łyżka maki
- 1 pęczek natki pietruszki
- olej do smażenia
- Cebulę przekroić na pół. Jedną połowę posiekać drobno, a drugą grubo.
- Jajka lekko ubić.
- Pietruszkę posiekać.
- Ziemniaki obrać i zetrzeć na średnich oczkach. Następnie zawinąć je w ściereczkę i odcisnąć nadmiar płynu.
- W misce wymieszać starte ziemniaki, mięso, drobno posiekaną cebulę, oregano, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę pieprzu. Dodać jajka i ponownie wymieszać.
- Uformować niewielkie klopsiki o średnicy ok. 2,5 cm.
- Pomidory i pozostałą cebulę zmiksować w blenderze na jednolitą masę. W razie potrzeby dodać bulionu z kurczaka.
- W rondlu, najlepiej żeliwnym, rozgrzać na średnim ogniu olej. Partiami smażyć klopsiki przez około 10 minut ze wszystkich stron, aż staną się lekko brązowe. Obsmażone klopsiki odkładać na talerz.
- Po usmażeniu klopsików olej który pozostał w rondlu oprószyć mąką i mieszać przez kilka minut.
- Powoli wlać pomidory z cebulą, dodać chilli i pietruszkę.
- Gotować ok. 3 minuty mieszając aż zupa zgęstnieje.
- Dodać bulion oraz klopsiki i gotować na małym ogniu bez przykrycia przez około 10 – 15 minut.
- W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz