wtorek, 5 marca 2013

Kotlety Ryżowe




Kolejny dzień gdy brak pomysłu na obiad. Tym razem chętnie przyrządzę coś, co już dawno nie gościło na moim stole. Chwila zastanowienia, przegląd składników, które posiadam i wymyśliłam. Kotlety ryżowe są ciekawym pomysłem na codzienny obiad. Rewelacyjnie pasują do sosu pomidorowego albo pomidorowego indyjskiego chutney`u. Ładnie wyglądają i jeszcze lepiej smakują.


Składniki:
  • ¾ szklanki ryżu
  • 4 jajka
  • ½ pęczku natki pietruszki
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta do opanierowana kotletów
  • olej do smażenia

Wykonanie:
  1. 3 jajka ugotować na twardo i ostudzić.
  2. Ryż ugotować najlepiej tak żeby się kleił, ostudzić.
  3. Ugotowane jajka pokroić w kostkę.
  4. Pietruszkę posiekać.
  5. Do ryżu dodać pokrojone jajka, pietruszkę, mąkę, 1 surowe jajko i doprawić solą i pieprzem.
  6. Wszystko dokładnie wymieszać.
  7. Wilgotnymi rękami lepić niewielkie kotleciki. Podczas formowania należy mocno ściskać porcje ryżu, żeby podczas smażenia kotlety się nie rozleciały.
  8. Kotleciki panierować w bułce tartej.
  9. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print