Kolejny dzień gdy brak pomysłu na obiad. Tym
razem chętnie przyrządzę coś, co już dawno nie gościło na moim
stole. Chwila zastanowienia, przegląd składników, które posiadam
i wymyśliłam. Kotlety ryżowe są ciekawym pomysłem na codzienny
obiad. Rewelacyjnie pasują do sosu pomidorowego albo pomidorowego
indyjskiego chutney`u. Ładnie wyglądają i jeszcze lepiej smakują.
Składniki:
- ¾ szklanki ryżu
 - 4 jajka
 - ½ pęczku natki pietruszki
 - 1 łyżka mąki
 - sól
 - pieprz
 - bułka tarta do opanierowana kotletów
 - olej do smażenia
 
Wykonanie:
- 3 jajka ugotować na twardo i ostudzić.
 - Ryż ugotować najlepiej tak żeby się kleił, ostudzić.
 - Ugotowane jajka pokroić w kostkę.
 - Pietruszkę posiekać.
 - Do ryżu dodać pokrojone jajka, pietruszkę, mąkę, 1 surowe jajko i doprawić solą i pieprzem.
 - Wszystko dokładnie wymieszać.
 - Wilgotnymi rękami lepić niewielkie kotleciki. Podczas formowania należy mocno ściskać porcje ryżu, żeby podczas smażenia kotlety się nie rozleciały.
 - Kotleciki panierować w bułce tartej.
 - Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz