Kolejny dzień gdy brak pomysłu na obiad. Tym
razem chętnie przyrządzę coś, co już dawno nie gościło na moim
stole. Chwila zastanowienia, przegląd składników, które posiadam
i wymyśliłam. Kotlety ryżowe są ciekawym pomysłem na codzienny
obiad. Rewelacyjnie pasują do sosu pomidorowego albo pomidorowego
indyjskiego chutney`u. Ładnie wyglądają i jeszcze lepiej smakują.
Składniki:
- ¾ szklanki ryżu
- 4 jajka
- ½ pęczku natki pietruszki
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
- bułka tarta do opanierowana kotletów
- olej do smażenia
Wykonanie:
- 3 jajka ugotować na twardo i ostudzić.
- Ryż ugotować najlepiej tak żeby się kleił, ostudzić.
- Ugotowane jajka pokroić w kostkę.
- Pietruszkę posiekać.
- Do ryżu dodać pokrojone jajka, pietruszkę, mąkę, 1 surowe jajko i doprawić solą i pieprzem.
- Wszystko dokładnie wymieszać.
- Wilgotnymi rękami lepić niewielkie kotleciki. Podczas formowania należy mocno ściskać porcje ryżu, żeby podczas smażenia kotlety się nie rozleciały.
- Kotleciki panierować w bułce tartej.
- Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz