piątek, 22 marca 2013

Żur



Ta wersja żuru jest również gęsta i bogata w składniki a różni się tym, że zupa jest gotowana na wywarze z warzyw ugotowanym na wodzie spod boczku i kiełbasy. Ciężko mi powiedzieć która wersja jest smaczniejsza, mnie smakują obie.


Składniki:


  • 2 l wody
  • 200 g białej kiełbasy
  • 200 g wędzonego boczku
  • 3 cebule
  • 500 g ziemniaków
  • ½ dużego selera
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 łyżki chrzanu
  • 4 jajka ugotowane na twardo


Wykonanie:
  1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
  2. 2 cebule pokroić w drobną kostkę.
  3. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
  4. 1 cebulę przekroić na pół i opalić na blaszce lub nad palnikiem.
  5. Wodę zagotować, wrzucić do niej kiełbasę i boczek a następnie zaparzać nie dopuszczając do wrzenia przez około 40 minut.
  6. Mięso i kiełbasę wyjąć z wywaru i wystudzić.
  7. Wodę spod boczku zagotować dodać marchewkę, pietruszkę, sele, opaloną cebulę liść laurowy i ziele angielskie. Gotować przez około 30 minut aż warzywa zmiękną.
  8. Kiełbasę pokroić w plastry, boczek pokroić w kostkę.
  9. Na rozgrzaną patelnię wrzucić boczek i kiełbasę, gdy tłuszcz się wytopi dodać cebulę i smażyć aż całość się zarumieni.
  10. Do mięsa dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i majeranek, chwilę podsmażyć.
  11. Z wywaru wyciągnąć ugotowane warzywa, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, gotować kilka minut aż ziemniaki zmiękną.
  12. Dodać podsmażone mięso, doprawić chrzanem, solą i pieprzem.
  13. Zakwas dodać powoli do zupy cały czas mieszając.Doprowadzić do wrzenia.
  14. Gotowy żur udekorować jajkiem.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print