Ta wersja żuru jest również gęsta i bogata w składniki a różni się tym, że zupa jest gotowana na wywarze z warzyw ugotowanym na wodzie spod boczku i kiełbasy. Ciężko mi powiedzieć która wersja jest smaczniejsza, mnie smakują obie.
Składniki:
- 2 l wody
- 200 g białej kiełbasy
- 200 g wędzonego boczku
- 3 cebule
- 500 g ziemniaków
- ½ dużego selera
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1-2 łyżki chrzanu
- 4 jajka ugotowane na twardo
Wykonanie:
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
- 2 cebule pokroić w drobną kostkę.
- Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
- 1 cebulę przekroić na pół i opalić na blaszce lub nad palnikiem.
- Wodę zagotować, wrzucić do niej kiełbasę i boczek a następnie zaparzać nie dopuszczając do wrzenia przez około 40 minut.
- Mięso i kiełbasę wyjąć z wywaru i wystudzić.
- Wodę spod boczku zagotować dodać marchewkę, pietruszkę, sele, opaloną cebulę liść laurowy i ziele angielskie. Gotować przez około 30 minut aż warzywa zmiękną.
- Kiełbasę pokroić w plastry, boczek pokroić w kostkę.
- Na rozgrzaną patelnię wrzucić boczek i kiełbasę, gdy tłuszcz się wytopi dodać cebulę i smażyć aż całość się zarumieni.
- Do mięsa dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i majeranek, chwilę podsmażyć.
- Z wywaru wyciągnąć ugotowane warzywa, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, gotować kilka minut aż ziemniaki zmiękną.
- Dodać podsmażone mięso, doprawić chrzanem, solą i pieprzem.
- Zakwas dodać powoli do zupy cały czas mieszając.Doprowadzić do wrzenia.
- Gotowy żur udekorować jajkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz