wtorek, 26 marca 2013

Zupa Chrzanowa



Gęsta mocno chrzanowa zupa. Podobno to tradycyjna zupa przysądzana na święta Wielkiej Nocy, ale ja robiłam ją  pierwszy raz. Efekt mnie zaskoczył bardzo pozytywnie. Zupa pikantna, gęsta i kremowa.


Składniki:
  • ½ dużego selera
  • 2 korzenie pietruszki
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 por
  • 2 litry wody
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 200 g chrzanu w słoiczku

Wykonanie:
  1. Ziemniaki pokroić w kostkę.
  2. Warzywa pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Wodę zagotować, wrzucić do niej boczek a następnie zaparzać nie dopuszczając do wrzenia przez około 30 minut.
  4. Mięso wyjąć z wywaru i wystudzić, wywar zostawić do gotowania zupy.
  5. Boczek pokroić w kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię i smażyć przez kilka minut aż z mięsa wytopi się część tłuszczu i stanie się chrupiące, ściągnąć go z patelni pozostawiając tłuszcz.
  6. Warzywa bez ziemniaków podsmażyć na tłuszczu spod boczku, przełożyć do garnka z wywarem w którym parzył się boczek, dodać majeranek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz.
  7. Gotować przez około 30-40 minut aż warzywa zmiękną.
  8. Wyciągnąć ziele angielskie i liść laurowy, dodać ziemniaki i gotować kilkanaście minut, aż ziemniaki zmiękną.
  9. Zupę zmiksować blenderem by nie było grudek.
  10. Do zupy dodać śmietanę i chrzan, dokładnie wymieszać i ewentualnie zmiksować jeszcze raz.
  11. Zagotować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print