Gęsta mocno chrzanowa zupa. Podobno to tradycyjna zupa przysądzana na święta Wielkiej Nocy, ale ja robiłam ją  pierwszy raz. Efekt mnie zaskoczył bardzo pozytywnie. Zupa pikantna, gęsta i kremowa. 
Składniki:
- ½ dużego selera
 - 2 korzenie pietruszki
 - 200 g wędzonego boczku
 - 2 cebule
 - 2 małe ziemniaki
 - 1 por
 - 2 litry wody
 - 200 ml śmietanki kremówki
 - 1 ząbek czosnku
 - 1 łyżeczka majeranku
 - sól
 - pieprz
 - 1 liść laurowy
 - 4 ziarna czarnego pieprzu
 - 2 ziarna ziela angielskiego
 - 200 g chrzanu w słoiczku
 
Wykonanie:
- Ziemniaki pokroić w kostkę.
 - Warzywa pokroić na mniejsze kawałki.
 - Wodę zagotować, wrzucić do niej boczek a następnie zaparzać nie dopuszczając do wrzenia przez około 30 minut.
 - Mięso wyjąć z wywaru i wystudzić, wywar zostawić do gotowania zupy.
 - Boczek pokroić w kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię i smażyć przez kilka minut aż z mięsa wytopi się część tłuszczu i stanie się chrupiące, ściągnąć go z patelni pozostawiając tłuszcz.
 - Warzywa bez ziemniaków podsmażyć na tłuszczu spod boczku, przełożyć do garnka z wywarem w którym parzył się boczek, dodać majeranek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz.
 - Gotować przez około 30-40 minut aż warzywa zmiękną.
 - Wyciągnąć ziele angielskie i liść laurowy, dodać ziemniaki i gotować kilkanaście minut, aż ziemniaki zmiękną.
 - Zupę zmiksować blenderem by nie było grudek.
 - Do zupy dodać śmietanę i chrzan, dokładnie wymieszać i ewentualnie zmiksować jeszcze raz.
 - Zagotować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz