Gęsta mocno chrzanowa zupa. Podobno to tradycyjna zupa przysądzana na święta Wielkiej Nocy, ale ja robiłam ją pierwszy raz. Efekt mnie zaskoczył bardzo pozytywnie. Zupa pikantna, gęsta i kremowa.
Składniki:
- ½ dużego selera
- 2 korzenie pietruszki
- 200 g wędzonego boczku
- 2 cebule
- 2 małe ziemniaki
- 1 por
- 2 litry wody
- 200 ml śmietanki kremówki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
- 1 liść laurowy
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 200 g chrzanu w słoiczku
Wykonanie:
- Ziemniaki pokroić w kostkę.
- Warzywa pokroić na mniejsze kawałki.
- Wodę zagotować, wrzucić do niej boczek a następnie zaparzać nie dopuszczając do wrzenia przez około 30 minut.
- Mięso wyjąć z wywaru i wystudzić, wywar zostawić do gotowania zupy.
- Boczek pokroić w kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię i smażyć przez kilka minut aż z mięsa wytopi się część tłuszczu i stanie się chrupiące, ściągnąć go z patelni pozostawiając tłuszcz.
- Warzywa bez ziemniaków podsmażyć na tłuszczu spod boczku, przełożyć do garnka z wywarem w którym parzył się boczek, dodać majeranek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz.
- Gotować przez około 30-40 minut aż warzywa zmiękną.
- Wyciągnąć ziele angielskie i liść laurowy, dodać ziemniaki i gotować kilkanaście minut, aż ziemniaki zmiękną.
- Zupę zmiksować blenderem by nie było grudek.
- Do zupy dodać śmietanę i chrzan, dokładnie wymieszać i ewentualnie zmiksować jeszcze raz.
- Zagotować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz