poniedziałek, 11 marca 2013

Czerwony Barszcz Zabielany



Kolejny sposób na barszcz czerwony. Zabielony jest delikatniejszy i kremowy. Dobrze smakuje z ugotowanymi ziemniakami polanymi smalcem ze skwarkami. Często gotuję barszcz czerwony, który podaje w pierwszy dzień czysty z uszkami lub innym dodatkiem, a z kolei w drugi dzień w postaci barszczu zabielanego z ziemniakami.


Składniki:

  • kawałek dowolnego mięsa lub kość na wywar. Ja wykorzystuję porcję królika z kością
  • 1 mała cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • 2 – 3 niewielkie buraki
  • 4 owoce ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pół łyżki pieprzu w ziarnach
  • ½ szklanki śmietany
  • 0,5l zakwasu na barszcz

Przygotowanie:

  1. Jeśli mamy mięso bez kości należy wrzucić je do wrzącej wody (około 3 l), jeśli natomiast mamy kość lub mięso z kością to zalewamy je 3 l wody i doprowadzamy do wrzenia.
  2. Gdy woda zacznie wrzeć dodać przyprawy, warzywa pokrojone na mniejsze kawałki oraz cebulę, którą wcześniej przekrawamy na pół i lekko przypalamy na blaszce lub nad gazem.
  3. Całość gotować co najmniej 2 godziny.
  4. Odcedzić wywar przelewając go przez sito o drobnych oczkach od mięsa, warzyw i przypraw.
  5. Do gorącego wywaru dolać zakwas na barszcz i podgrzewać przez około 10 minut uważając by nie doprowadzić zupy do wrzenia ponieważ straci kolor. Można również dodać jeszcze odrobinę majeranku.
  6. Doprawić solą i pieprzem. UWAGA jeśli stosujemy pieprz mielony trzeba go dodawać ostrożnie ponieważ sprawia on, że ostrość pojawia się dopiero po pewnym czasie, więc jeśli doprawimy barszcz tak jak nam odpowiada może się okazać że za 30 minut będzie zbyt pikantny.
  7. Dodać śmietanę - barszcz ustawić na palniku o najmniejszym ogniu, śmietanę dokładnie wymieszać i przełożyć do większego naczynia. Następnie do śmietany dodać około 1 lun 2 chochelki barszczu i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną śmietanę powoli przelać do barszczu jednocześnie cały czas mieszając barszcz.
  8. Podgrzewać jeszcze przez około 15 - 20 minut, nie doprowadzając do wrzenia.
  9. Podawać np. z ugotowanymi ziemniakami polanymi smalcem ze skwarkami.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print