I znowu to samo pytanie: co by to dzisiaj ugotować? W lodówce nic ciekawego a na zakupy za późno. Nie pozostało nic innego jak przegląd lodówki, zamrażarki i szafek. I okazuje się, że ze znalezionych składników można zrobić kotlety z piersi indyka w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych. Danie szybkie bo drób się bardzo szybko piecze i proste. Kotlety takie można podawać np. z ziemniakami z wody. Więc do dzieła.
Składniki:
- pierś indyka
- sól
- pieprz
- słodka papryka w proszku
- płatki kukurydziane do panierki
- jajko
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Pierś indyka podzielić na grube kotlety.
- Kotlety natrzeć przyprawami.
- Jajko roztrzepać w głębokim talerzu, na inny talerz wysypać trochę płatków.
- Kotlety maczać w jajku a następnie panierować w płatkach kukurydzianych. Po położeniu mięsa na płatki trzeba go przycisnąć np. widelcem, żeby płatki się dobrze przykleiły. Na bieżąco dosypywać płatki.
- Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz