czwartek, 4 kwietnia 2013

Kotlety z Indyka w Panierce z Płatków Kukurydzianych



I znowu to samo pytanie: co by to dzisiaj ugotować? W lodówce nic ciekawego a na zakupy za późno. Nie pozostało nic innego jak przegląd lodówki, zamrażarki i szafek. I okazuje się, że ze znalezionych składników można zrobić kotlety z piersi indyka w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych. Danie szybkie bo drób się bardzo szybko piecze i proste. Kotlety takie można podawać np. z ziemniakami z wody. Więc do dzieła.


Składniki:
  • pierś indyka
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • płatki kukurydziane do panierki
  • jajko
  • olej do smażenia

Wykonanie:
  1. Pierś indyka podzielić na grube kotlety.
  2. Kotlety natrzeć przyprawami.
  3. Jajko roztrzepać w głębokim talerzu, na inny talerz wysypać trochę płatków.
  4. Kotlety maczać w jajku a następnie panierować w płatkach kukurydzianych. Po położeniu mięsa na płatki trzeba go przycisnąć np. widelcem, żeby płatki się dobrze przykleiły. Na bieżąco dosypywać płatki.
  5. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print