poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Chleb Focaccia



To drożdżowy chleb z solą morską oliwkami i suszonymi pomidorami. Jest prosty w przygotowaniu ale wymaga uwagi podczas pieczenia. Jeśli zbyt długo trzyma się go w piekarniku to pomidory mogą się spalić. Pyszny i słony.


Składniki:
  • 500g mąki
  • 50g świeżych drożdży
  • 1 łyżka oliwy
  • ½ łyżki soli morskiej
  • ½ łyżki cukru
  • 250ml ciepłej wody
  • kilka suszonych pomidorów przekrojonych na pół
  • oliwki
  • sól morska do posypania chleba
  • oliwa do posmarowania blachy i ciasta
  • pieprz


Wykonanie:
  1. Mąkę przesiać przez sito, dodać pokruszone drożdże,  ½ łyżki soli morskiej, ½ łyżki cukru, 1 łyżkę oliwy i wodę.
  2. Dokładnie zagnieść ciasto i odstawić je aż podwoi swoją objętość.
  3. Formę posmarować oliwą.
  4. Na tak przygotowaną formę delikatnie wyłożyć ciasto.
  5. Rękami posmarowanymi oliwą delikatnie ugnieść ciasto wmasowując oliwę.
  6. Pomidory i oliwki powciskać w wierzch ciasta.  Pomidory nie powinny zbyt odstawać od ciasta ponieważ wtedy ich końce się przypalą.
  7. Ciasto posypać solą morską, rozmarynem i pieprzem i polać oliwą.
  8. Piec około 20 - 30 minut z termoobiegiem w temperaturze 190oC.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print