To drożdżowy chleb z solą morską oliwkami i suszonymi pomidorami. Jest prosty w przygotowaniu ale wymaga uwagi podczas pieczenia. Jeśli zbyt długo trzyma się go w piekarniku to pomidory mogą się spalić. Pyszny i słony.
Składniki:
- 500g mąki
- 50g świeżych drożdży
- 1 łyżka oliwy
- ½ łyżki soli morskiej
- ½ łyżki cukru
- 250ml ciepłej wody
- kilka suszonych pomidorów przekrojonych na pół
- oliwki
- sól morska do posypania chleba
- oliwa do posmarowania blachy i ciasta
- pieprz
Wykonanie:
- Mąkę przesiać przez sito, dodać pokruszone drożdże, ½ łyżki soli morskiej, ½ łyżki cukru, 1 łyżkę oliwy i wodę.
- Dokładnie zagnieść ciasto i odstawić je aż podwoi swoją objętość.
- Formę posmarować oliwą.
- Na tak przygotowaną formę delikatnie wyłożyć ciasto.
- Rękami posmarowanymi oliwą delikatnie ugnieść ciasto wmasowując oliwę.
- Pomidory i oliwki powciskać w wierzch ciasta. Pomidory nie powinny zbyt odstawać od ciasta ponieważ wtedy ich końce się przypalą.
- Ciasto posypać solą morską, rozmarynem i pieprzem i polać oliwą.
- Piec około 20 - 30 minut z termoobiegiem w temperaturze 190oC.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz