wtorek, 30 kwietnia 2013

Spaghetti z Sardynkami i Rukolą



Przepis podpatrzony u Gordona Ramsay`a. Przepis wydawał się ciekawy ale efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Rewelacyjne danie i rewelacyjne połączenie składników. Polecam warto wypróbować.

Składniki:
  • makaron na spaghetti
  • 2 - 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 puszka sardynek w oliwie
  • 1 łyżeczka oregano
  • rukola
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:
  1. Na patelni rozgrzać około 1 łyżkę oliwy, dodać 1 - 2  ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę podsmażyć uważając by nie spalić czosnek. Dodać bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem, prażyć aż się zarumieni.
  2. Bułkę przełożyć na ręcznik papierowy by wchłoną nadmiar tłuszczu.
  3. Makaron ugotować.
  4. Chilli umyć i oczyścić z pestek, 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę.
  5. Na patelni rozgrzać oliwę z sardynek, sardynki podzielić na mniejsze kawałki (można usunąć ości z sardynek).
  6. Do oliwy dodać chilli, czosnek i oregano, podsmażyć uważając by nie przypalić czosnku.
  7. Dodać sardynki, chwilę podsmażyć.
  8. Dodać ugotowany makaron i rukolę, dokładnie wymieszać.
  9. Makaron przełożyć na talerz i posypać wcześniej przygotowaną bułką tartą.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print