Przepis podpatrzony u Gordona Ramsay`a. Przepis wydawał się ciekawy ale efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Rewelacyjne danie i rewelacyjne połączenie składników. Polecam warto wypróbować.
Składniki:
- makaron na spaghetti
- 2 - 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka oliwy
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 1 puszka sardynek w oliwie
- 1 łyżeczka oregano
- rukola
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Na patelni rozgrzać około 1 łyżkę oliwy, dodać 1 - 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę podsmażyć uważając by nie spalić czosnek. Dodać bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem, prażyć aż się zarumieni.
- Bułkę przełożyć na ręcznik papierowy by wchłoną nadmiar tłuszczu.
- Makaron ugotować.
- Chilli umyć i oczyścić z pestek, 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę.
- Na patelni rozgrzać oliwę z sardynek, sardynki podzielić na mniejsze kawałki (można usunąć ości z sardynek).
- Do oliwy dodać chilli, czosnek i oregano, podsmażyć uważając by nie przypalić czosnku.
- Dodać sardynki, chwilę podsmażyć.
- Dodać ugotowany makaron i rukolę, dokładnie wymieszać.
- Makaron przełożyć na talerz i posypać wcześniej przygotowaną bułką tartą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz