poniedziałek, 24 czerwca 2013

Pasztet z Warzyw


Pierwszy raz zrobiłam to danie gdy zostały mi ugotowane warzywa z wywaru, który wykorzystywałam do ugotowania czegoś innego. okazało się, że jest to bardzo fajny pomysł na obiad, a przy okazji wykorzystuje produkty, które prawdopodobnie bym wyrzuciła.



Składniki:
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki (korzeń)
  • 1 seler
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 szklanka fasoli
  • 2 jajka3 - 4  łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • czubrica
  • suszone liście kolendry

Wykonanie:
  1. Warzywa, fasolę i ryż ugotować, przełożyć do dużego naczynia i zemleć tłuczkiem do ziemniaków.,
  2. Dodać przyprawy i wszystko wymieszać.
  3. Oddzielić żółtka od białek, białka ubić nba sztywną pianę.
  4. Żółtka i mąkę dodać do warzyw i wszystko wymieszać. Dodać pianę z białek i ponownie delikatnie wymieszać.
  5. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180o około 45 minut.
  6. Do tak upieczonego pasztetu można przygotować ulubiony sos lub podawać bez dodatków.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print