Pierwszy raz zrobiłam to danie gdy zostały mi ugotowane warzywa z wywaru, który wykorzystywałam do ugotowania czegoś innego. okazało się, że jest to bardzo fajny pomysł na obiad, a przy okazji wykorzystuje produkty, które prawdopodobnie bym wyrzuciła.
Składniki:
- 2 marchewki
- 2 pietruszki (korzeń)
- 1 seler
- 1 szklanka ryżu
- 1 szklanka fasoli
- 2 jajka3 - 4 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- czubrica
- suszone liście kolendry
Wykonanie:
- Warzywa, fasolę i ryż ugotować, przełożyć do dużego naczynia i zemleć tłuczkiem do ziemniaków.,
- Dodać przyprawy i wszystko wymieszać.
- Oddzielić żółtka od białek, białka ubić nba sztywną pianę.
- Żółtka i mąkę dodać do warzyw i wszystko wymieszać. Dodać pianę z białek i ponownie delikatnie wymieszać.
- Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180o około 45 minut.
- Do tak upieczonego pasztetu można przygotować ulubiony sos lub podawać bez dodatków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz