Prosta w wykonaniu i lekka zupa jarzynowa z klopsikami. Zupa ta jest świetna na upalne dni oraz gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie.
Składniki:
Zupa:
- mięso lub kość do ugotowania wywaru
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ½ selera
- 1 pęczek koperku
- 1 liść laurowy
- ziele angielskie
- ½ łyżeczki kozieradki
- lubczyk
- ½ łyżeczki imbiru
- ½ łyżeczki kurkumy
- sól
- pieprz
Klopsiki:
- ½ kg mielonego mięsa z indyka
- 1 sucha bułka
- 1 jajko
- 1 - 2 łyżeczki liści kolendry
- sól
- pieprz
Wykonanie:
1. Przygotować wywar:
- Jeśli mamy mięso bez kości należy wrzucić je na wrzącą wodę (około 2,5l), jeśli natomiast mamy kość lub mięso z kością to zalewamy je 2,5l wody i doprowadzamy do wrzenia.
- Gdy woda zacznie wrzeć dodać ziele angielskie, liść laurowy, kozieradkę i cebulę, którą wcześniej przekrawamy na pół i lekko przypalamy na blaszce lub nad gazem.
- Gotować co najmniej 40 minut. Jeśli wykorzystujemy mięso to możemy gotować dłużej aż zmięknie.
- Odcedzić wywar od mięsa/kości i przypraw.
2. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać je do wywaru, zagotować.
3. Koperek posiekać i gdy wywar zacznie się gotować dodać go do zupy. Gotować ok 20 min.
4. Przygotować klopsiki:
- Bułkę namoczyć i rozdrobnić. Sami mielimy mięso można ją zmielić.
- Do mięsa dodać bułkę, jajko i przyprawy, doprawić solą i pieprzem, wyrobić mięso jak na kotlety mielone.
- Z mięsa uformaować niewielkie kulki.
- Gotować po kilka klopsików w zupie przez około 15 - 20 minut w zależności od wielkości klopsików. klopsiki odcedzić.
5. Klopsiki podawać z zupą lub osobno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz