środa, 26 czerwca 2013

Zupa Jarzynowa z Klopsikami z Indyka


Prosta w wykonaniu i lekka zupa jarzynowa z klopsikami. Zupa ta jest świetna na upalne dni oraz gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie.



Składniki:

Zupa:
  • mięso lub kość do ugotowania wywaru
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 1 pęczek koperku
  • 1 liść laurowy
  • ziele angielskie
  • ½ łyżeczki kozieradki
  • lubczyk
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • sól
  • pieprz

Klopsiki:
  • ½ kg mielonego mięsa z indyka
  • 1 sucha bułka
  • 1 jajko
  • 1 - 2 łyżeczki liści kolendry
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:
1. Przygotować wywar:
  • Jeśli mamy mięso bez kości należy wrzucić je na wrzącą wodę (około 2,5l), jeśli natomiast mamy kość lub mięso z kością to zalewamy je 2,5l wody i doprowadzamy do wrzenia.
  • Gdy woda zacznie wrzeć dodać ziele angielskie, liść laurowy, kozieradkę i cebulę, którą wcześniej przekrawamy na pół i lekko przypalamy na blaszce lub nad gazem.
  • Gotować co najmniej 40 minut. Jeśli wykorzystujemy mięso to możemy gotować dłużej aż zmięknie.
  • Odcedzić wywar od mięsa/kości i przypraw.
2. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać je do wywaru, zagotować.
3. Koperek posiekać i gdy wywar zacznie się gotować dodać go do zupy. Gotować ok 20 min.
4. Przygotować klopsiki:
  • Bułkę namoczyć i rozdrobnić. Sami mielimy mięso można ją zmielić.
  • Do mięsa dodać bułkę, jajko i przyprawy, doprawić solą i pieprzem, wyrobić mięso jak na kotlety mielone.
  • Z mięsa uformaować niewielkie kulki.
  • Gotować po kilka klopsików w zupie przez około 15 - 20 minut w zależności od wielkości klopsików. klopsiki odcedzić.


5. Klopsiki podawać z zupą lub osobno.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print