piątek, 28 czerwca 2013

Tartaletki z Owocami i Crème Pâtissière


Mamy sezon na truskawki więc trzeba korzystać z tego, że są coraz tańsze i coraz słodsze. Tartaletki te mają dużo świeżych owoców położonych na klasycznym Crème Pâtissière (to coś w jak nasz budyń ale z większą ilością żółtek). Owoce aby nie ściemniały pokryte są lekko kwaśną glazurą.Zamiast tartaletek można zrobić jedną dużą tartę. Z podanej porcji ciasta wychodzi około 12 tartaletek.



Składniki:
Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g (1 kostka) masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 6 łyżek zimnej wody

Crème Pâtissière:
  • 6 żółtek
  • 600 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g mąki kukurydzianej

Nadzienie:
  • owoce: truskawki, brzoskwinie, babany kiwi)
  • łyżka soku z cytryny

Glazura:
  • szklanka wody
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok z cytryny


Wykonanie:
1. Przygotować ciasto:
  • Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier puder i sól, wymieszać.
  • Do mąki dodać masło wyciągnięte z lodówki około 15 minut wcześniej i rozetrzeć palcami z mąką. Następnie dodać żółtko i wodę, szybko zagnieść ciasto. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 min.
  • Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki wysmarowanej masłem foremek do tartaletek lub formy do tarty. Ciasto nakłuć widelcem.
  • Tartaletki piec przez około 20 minut (nie potrzeba obciążać), natomiast w przypadku tarty ciasto obciążyć (wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać np. fasolą), Piec ok. 15 minut w temperaturze 180oC, zdjąć obciążenie i piec jeszcze przez około 15 - 20 minut.

2. Przygotować Crème Pâtissière:
  • Żółtka ubić z cukrem na gęstą pianę, pod koniec dodać mąki i ubijać jeszcze przez chwilę.
  • Mleko zagotować. Dolewać powoli gorące mleko do żółtek nie przestając ubijać. Przelać jajka z mlekiem do garnka i zagotować na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje zdjąć z ognia i ostudzić. Trzeba uważać żeby nie przypalić kremu i żeby nie zrobiły się grudki.

3. Przygotować owoce: Owoce umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli urzywamy owoce które mogą ściemnieć (banany, brzoskwinie) można skropić je sokiem z cytryny.
4. Dno tartaletek lub tarty posmarować niezbyt grubą warstwą Crème Pâtissière, na wierzch poukładać owoce.
5. Przygotować glazurę:
  • ⅔ szklanki wody zagotować z sokiem z cytryny. Ilość soku dodajemy według własnego uznania. W reszcie wody rozmieszać mąkę. Gdy woda z sokiem zacznie wrzeć powoli dolewać wodę z mąką cały czas mieszając.
  • Wodę z mąką gotować aż zgęstnieje.


6. Owoce smarować pędzelkiem przygotowaną lekko ciepłą glazurą.












1 komentarz:

Print