Mamy sezon na truskawki więc trzeba korzystać z tego, że są coraz tańsze i coraz słodsze. Tartaletki te mają dużo świeżych owoców położonych na klasycznym Crème Pâtissière (to coś w jak nasz budyń ale z większą ilością żółtek). Owoce aby nie ściemniały pokryte są lekko kwaśną glazurą.Zamiast tartaletek można zrobić jedną dużą tartę. Z podanej porcji ciasta wychodzi około 12 tartaletek.
Składniki:
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g (1 kostka) masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 jajka
- szczypta soli
- 6 łyżek zimnej wody
Crème Pâtissière:
- 6 żółtek
- 600 ml mleka
- 100 g cukru
- 30 g mąki pszennej
- 30 g mąki kukurydzianej
Nadzienie:
- owoce: truskawki, brzoskwinie, babany kiwi)
- łyżka soku z cytryny
Glazura:
- szklanka wody
- łyżka mąki ziemniaczanej
- sok z cytryny
Wykonanie:
1. Przygotować ciasto:
- Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier puder i sól, wymieszać.
- Do mąki dodać masło wyciągnięte z lodówki około 15 minut wcześniej i rozetrzeć palcami z mąką. Następnie dodać żółtko i wodę, szybko zagnieść ciasto. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 min.
- Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki wysmarowanej masłem foremek do tartaletek lub formy do tarty. Ciasto nakłuć widelcem.
- Tartaletki piec przez około 20 minut (nie potrzeba obciążać), natomiast w przypadku tarty ciasto obciążyć (wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać np. fasolą), Piec ok. 15 minut w temperaturze 180oC, zdjąć obciążenie i piec jeszcze przez około 15 - 20 minut.
2. Przygotować Crème Pâtissière:
- Żółtka ubić z cukrem na gęstą pianę, pod koniec dodać mąki i ubijać jeszcze przez chwilę.
- Mleko zagotować. Dolewać powoli gorące mleko do żółtek nie przestając ubijać. Przelać jajka z mlekiem do garnka i zagotować na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje zdjąć z ognia i ostudzić. Trzeba uważać żeby nie przypalić kremu i żeby nie zrobiły się grudki.
3. Przygotować owoce: Owoce umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli urzywamy owoce które mogą ściemnieć (banany, brzoskwinie) można skropić je sokiem z cytryny.
4. Dno tartaletek lub tarty posmarować niezbyt grubą warstwą Crème Pâtissière, na wierzch poukładać owoce.
5. Przygotować glazurę:
- ⅔ szklanki wody zagotować z sokiem z cytryny. Ilość soku dodajemy według własnego uznania. W reszcie wody rozmieszać mąkę. Gdy woda z sokiem zacznie wrzeć powoli dolewać wodę z mąką cały czas mieszając.
- Wodę z mąką gotować aż zgęstnieje.
6. Owoce smarować pędzelkiem przygotowaną lekko ciepłą glazurą.
Pycha!
OdpowiedzUsuń