To ciasto jest idealne dla wszystkich którzy mają ochotę na coś bardzo słodkiego i pysznego. Jest ono łatwe do zrobienia i bardzo dobrze się prezentuje. Przepis na formę o średnicy około 20 cm.
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 2-3 łyżki zimnej wody
- Nadzienie:
- 400 g truskawek
- 3 łyżki kisielu truskawkowego
- 6 łyżek konfitury truskawkowej
Beza:
- 4 -5 białek
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki maki ziemniaczanej
Wykonanie:
- Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier puder i sól, wymieszać.
- Do mąki dodać masło wyciągnięte z lodówki około 15 minut wcześniej i rozetrzeć palcami z mąką. Następnie dodać żółtko i wodę, szybko zagnieść ciasto. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 min.
- Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki wysmarowanej masłem formy.
- Ciasto obciążyć (wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać np. fasolą), Piec ok. 10 minut w temperaturze 180oC.
- Zdjąść obciążenie i piec jeszcze przez około 15 minut.
- Truskawki umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z kisielem.
- Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier po 1 łyżeczce cały czas ubijając, następnie ubijać jeszcze przez około 3 minuty. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie zmiksować.
- Spód ciasta posmarować konfiturą, wyłożyć truskawki a na koniec wyłożyć pianę z białek. temperaturze 180oC przez około 25 - 30 minut aż beza się zarumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz