czwartek, 18 lipca 2013

Ciasto Truskawkowe z Bezą


To ciasto jest idealne dla wszystkich którzy mają ochotę na coś bardzo słodkiego i pysznego. Jest ono łatwe do zrobienia i bardzo dobrze się prezentuje. Przepis na formę o średnicy około 20 cm.


Składniki:
Ciasto:
  • 200 g mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • Nadzienie:
  • 400 g truskawek
  • 3 łyżki kisielu truskawkowego
  • 6 łyżek konfitury truskawkowej

Beza:
  • 4 -5 białek
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki maki ziemniaczanej



Wykonanie:
  1. Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier puder i sól, wymieszać.
  2. Do mąki dodać masło wyciągnięte z lodówki około 15 minut wcześniej i rozetrzeć palcami z mąką. Następnie dodać żółtko i wodę, szybko zagnieść ciasto. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 min.
  3. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki wysmarowanej masłem formy.
  4. Ciasto obciążyć (wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać np. fasolą), Piec ok. 10 minut w temperaturze 180oC.
  5. Zdjąść obciążenie i piec jeszcze przez około 15 minut.
  6. Truskawki umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z kisielem.
  7. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier po 1 łyżeczce cały czas ubijając, następnie ubijać jeszcze przez około 3 minuty. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie zmiksować.
  8. Spód ciasta posmarować konfiturą, wyłożyć truskawki a na koniec wyłożyć pianę z białek. temperaturze 180oC przez około 25 - 30 minut aż beza się zarumieni.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print