niedziela, 21 lipca 2013

Crème Pâtissière z Truskawkami




Składniki:
  • 6 żółtek
  • 600 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • truskawki
  • cukier do truskawek

Wykonanie:
  1. Żółtka ubić z cukrem na gęstą pianę, pod koniec dodać mąki i ubijać jeszcze przez chwilę.
  2. Mleko zagotować. Dolewać powoli gorące mleko do żółtek nie przestając ubijać. Przelać jajka z mlekiem do garnka i zagotować na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje zdjąć z ognia i ostudzić. Trzeba uważać żeby nie przypalić kremu i żeby nie zrobiły się grudki.
  3. Tak przygotowany krem przełożyć do miseczek.
  4. Truskawki opłukać, obrać zmiksować blenderem jeśli truskawki są bardzo kwaśne można je posłodzić.
  5. Zmiksowane truskawki przełożyć na Crème Pâtissière. Tak przygotowany deser można ozdobić kawałkami truskawek.






1 komentarz:

  1. Zjadłoby się :)
    Dla mnie zmian bloga na plus! Tylko jakoś zakładka "Tata gotuje" się nie rozwija ;)
    pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń

Print