Ten słodki i pyszny deser zrobiłam przypadkiem gdy robiłam tartę z owocami. Ponieważ zrobiłam trochę więcej Crème Pâtissière i miałam jeszcze trochę truskawek, postanowiłam połączyć oba te składniki. Rezultat okazał się rewelacyjny. Słodki,pyszny po prostu palce lizać.
Składniki:
- 6 żółtek
- 600 ml mleka
- 100 g cukru
- 30 g mąki pszennej
- 30 g mąki kukurydzianej
- truskawki
- cukier do truskawek
Wykonanie:
- Żółtka ubić z cukrem na gęstą pianę, pod koniec dodać mąki i ubijać jeszcze przez chwilę.
- Mleko zagotować. Dolewać powoli gorące mleko do żółtek nie przestając ubijać. Przelać jajka z mlekiem do garnka i zagotować na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje zdjąć z ognia i ostudzić. Trzeba uważać żeby nie przypalić kremu i żeby nie zrobiły się grudki.
- Tak przygotowany krem przełożyć do miseczek.
- Truskawki opłukać, obrać zmiksować blenderem jeśli truskawki są bardzo kwaśne można je posłodzić.
- Zmiksowane truskawki przełożyć na Crème Pâtissière. Tak przygotowany deser można ozdobić kawałkami truskawek.
Zjadłoby się :)
OdpowiedzUsuńDla mnie zmian bloga na plus! Tylko jakoś zakładka "Tata gotuje" się nie rozwija ;)
pozdrawiamy :)