poniedziałek, 29 lipca 2013

Kiszone Pomidory


Pomidory kisi się przede wszystkim na Ukrainie. Wyglądają ciekawie, więc postanowiłam spróbować jak smakują i ukisić kilka. Ich smak ciężko określić. Są lekko pikantne i zupełnie nie przypominają smakiem pomidorów świeżych, które wszyscy znamy. Są one rewelacyjne na zupę. Po prostu trzeba je spróbować samemu.
Najlepiej do kiszenia nadają się twarde jeszcze niedojrzałe pomidory.



Składniki:
  • twarde jeszcze nie do końca dojrzałe pomidory
  • czosnek - 2 ząbki na słoik o pojemności 1l.
  • liście porzeczki - 2 liście na słoik o pojemności 1l.
  • ziele angielskie - 2 ziarna na słoik o pojemności 1l.
  • liść laurowy - 1 liść na słoik o pojemności 1l.
  • koper - około 2 łodygi z liśćmi i baldachami na słoik o pojemności 1l.
  • chrzan - kawałek o długości około 2 cm na słoik o pojemności 1l.
  • sól  - 2 łyżki na 1 l. wody

Wykonanie:
  1. Słoiki i zakrętki dokładnie umyć i osuszyć.
  2. Pomidory umyć i przełożyć do słoików.
  3. Chrzan obrać, koper i liście porzeczki opłukać.
  4. Do pomidorów dodać liście porzeczki, ziele angielskie, liść laurowy, koper, czosnek  i chrzan
  5. wcześniej pokrojony na mniejsze kawałki.
  6. Wodę z solą zagotować.
  7. Zalewać pomidory gorącą wodą z solą, słoiki od razu zakręcać.
  8. Jeśli chcemy słoiki przechowywać długo możemy je pasteryzować. Słoiki wkładamy do garnka tak żeby się nie dotykały, zalewamy je wodą o temperaturze zbliżonej do temperatury słoików około 1 cm poniżej zakrętek i gotujemy przez około 20 minut. Słoiki zostawiamy w garnku z wodą do ostygnięcia.
  9. Pomidory są gotowe po 4 - 5 dniach.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print