Lubie eksperymentować w kuchni więc pomyślałam, że skoro mamy w koło mnustwo malin, to czemu nie usmażyć racuszków z malinami. I udało się, byłam zaskoczona, że mogą być one takie dobre. Polecam wszystkim, nie tylko miłośnikom malin.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 1 jajko
- 350 g malin (lub więcej)
- cukier
Wykonanie:
- Maliny opłukać i osuszyć.
- Mąkę przesiać przez sito, dodać mleko i dokładnie wymieszać na jednolite ciasto.
- Dodać cukier i jajko, wymieszać (ilość cukru zależy od własnych upodobań, ja daje 1 płaską łyżkę, jeżeli owoce są bardzo kwaśne to posypuje cukrem już upieczone racuszki).
- Dodać maliny i delikatnie wymieszać.
- Niewielkie racuszki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
- Podawać same, posypane cukrem lub z bitą śmietaną.
Mmm...Patryk to by się zajadał nimi, aż by mu się uszy trzęsły. Ja zresztą też. :)
OdpowiedzUsuńZero drożdży lub proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuń