piątek, 26 lipca 2013

Racuchy z Malinami


Lubie eksperymentować w kuchni więc pomyślałam, że skoro mamy w koło mnustwo malin, to czemu nie usmażyć racuszków z malinami. I udało się, byłam zaskoczona, że mogą być one takie dobre. Polecam wszystkim, nie tylko miłośnikom malin.




Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 350 g malin (lub więcej)
  • cukier

Wykonanie:
  1. Maliny opłukać i osuszyć.
  2. Mąkę przesiać przez sito, dodać mleko i dokładnie wymieszać na jednolite ciasto.
  3. Dodać cukier i jajko, wymieszać (ilość cukru zależy od własnych upodobań, ja daje 1 płaską łyżkę, jeżeli owoce są bardzo kwaśne to posypuje cukrem już upieczone racuszki).
  4. Dodać maliny i delikatnie wymieszać.
  5. Niewielkie racuszki smażyć na rozgrzanym oleju  z obu stron na złoty kolor.
  6. Podawać same, posypane cukrem lub z bitą śmietaną.






2 komentarze:

  1. Mmm...Patryk to by się zajadał nimi, aż by mu się uszy trzęsły. Ja zresztą też. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zero drożdży lub proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń

Print