Kisiel ma tą zaletę, że jest równie szybki jak i łatwy do przygotowania. Poza tym gdy przygotujemy kisiel samodzielnie to mamy pewność, że jest on zrobiony tylko z naturalnych i dobrych jakościowo składników, bez użycia sztucznych barwników. Poza tym mój synek uwielbia tak zrobiony kisiel. Podaje przepis na 2 niewielkie porcje.
Składniki:
- ½ szklanki zmiksowanych blenderem wiśni
- 1 szklanka zimnej wody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka lub więcej cukru
Wykonanie:
- Zmiksowane wiśnie, cukier i ½ szklanki wody zagotować.
- Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z ½ szklanki wody.
- Do gotujących się wiśni powoli wlewać mąkę rozmieszaną z wodą cały czas mieszając.
- Gotować przez chwilę aż całość zgęstnieje.
- Gotowy kisiel przełożyć do miseczek. Można jeść na zimno i na na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz