W sezonie na truskawki nie może zabraknąć pierogów z truskawkami. Mimo, że ich zrobienie wymaga trochę czasu, to i tak naprawdę warto. Ja podaje pierogi z owocami po prostu posypane cukrem, ale można również polać je jogurtem naturalnym albo zmiksowanymi truskawkami.
Składniki:
- 350g mąki pszennej
- 1 szklanka bardzo ciepłej wody
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
- ok. ½ kg truskawek
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- Truskawki opłukać, osuszyć i oczyścić z szypułek. Pokroić na mniejsze kawałki (połówki lub ćwiartki), posypać cukrem i cynamonem, wymieszać.
- Mąkę przesiać przez sito do miski, dodać sól i wymieszać.
- Wodę wymieszać z oliwą (czym cieplejsza woda tym elastyczniejsze ciasto będzie po wyrobieniu), dodać do mąki i wymieszać.
- Do mąki dodać jajko, połączyć składniki a następnie wyrobić na stolnicy gładkie i elastyczne ciasto,w razie potrzeby podsypując mąką. Ciasto jest dobre gdy nie klei się do blatu, a gdy palcem zrobimy delikatne wgłębienie to ciasto wraca do swojej pierwotnej formy.
- Ciasto podzielić na mniejsze porcje i bardzo cienko rozwałkować.
- Za pomocą szklanki wycinać krążki. Na każdy krążek włożyć kawałek truskawki, jego brzeg zwilżyć wodą i dokładnie skleić pieroga.
- Pierogi wrzucać na dużą ilość osolonej wody, gotować około 4 minuty od wypłynięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz