poniedziałek, 22 lipca 2013

Pierogi z truskawkami


W sezonie na truskawki nie może zabraknąć pierogów z truskawkami. Mimo, że ich zrobienie wymaga trochę czasu, to i tak naprawdę warto. Ja podaje pierogi z owocami po prostu posypane cukrem, ale można również polać je jogurtem naturalnym albo zmiksowanymi truskawkami.



Składniki:
  • 350g mąki pszennej
  • 1 szklanka bardzo ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ok. ½ kg truskawek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
  1. Truskawki opłukać, osuszyć i oczyścić z szypułek. Pokroić na mniejsze kawałki (połówki lub ćwiartki), posypać cukrem i cynamonem, wymieszać.
  2. Mąkę przesiać przez sito do miski, dodać sól i wymieszać.
  3. Wodę wymieszać z oliwą (czym cieplejsza woda tym elastyczniejsze ciasto będzie po wyrobieniu), dodać do mąki i wymieszać.
  4. Do mąki dodać jajko, połączyć składniki a następnie wyrobić na stolnicy gładkie i elastyczne ciasto,w razie potrzeby podsypując mąką. Ciasto jest dobre gdy nie klei się do blatu, a gdy palcem zrobimy delikatne wgłębienie to ciasto wraca do swojej pierwotnej formy.
  5. Ciasto podzielić na mniejsze porcje i bardzo cienko rozwałkować.
  6. Za pomocą szklanki wycinać krążki. Na każdy krążek włożyć kawałek truskawki, jego brzeg zwilżyć wodą i dokładnie skleić pieroga.
  7. Pierogi wrzucać na dużą ilość osolonej wody, gotować około 4 minuty od wypłynięcia.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print