Racuszki są świetną potrawą jeśli nie mamy dużo czasu na gotowanie. Robi się je szybko i można wykorzystać sezonowe owoce. Tym razem podaje przepis na racuchy z truskawkami. Może nie wyglądają zbyt rewelacyjnie, ale są naprawdę pyszne.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 1 jajko
- truskawki
- cukier
Wykonanie:
- Truskawki opłukać, osuszyć i oczyścić z szypułek.
- Mąkę przesiać przez sito, dodać mleko, jajko i dokładnie wymieszać na jednolite ciasto, np mikserem.
- Dodać cukier i wymieszać (ilość cukru zależy od własnych upodobań, ja daje 1 płaską łyżkę, jeżeli owoce są bardzo kwaśne to posypuje cukrem już upieczone racuszki).
- Dodać truskawki (ilość owoców też zależy od własnych upodobań. Ja daje dużo owoców dodając je partiami do ciasta w takiej ilości by ciasto oklejało owoce) i delikatnie wymieszać.
- Niewielkie racuszki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
- Podawać same, posypane cukrem lub polane zmiksowanymi truskawkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz