środa, 24 lipca 2013

Racuchy z Truskawkami



Racuszki są świetną potrawą jeśli nie mamy dużo czasu na gotowanie. Robi się je szybko i można wykorzystać sezonowe owoce. Tym razem podaje przepis na racuchy z truskawkami. Może nie wyglądają zbyt rewelacyjnie, ale są naprawdę pyszne.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • truskawki
  • cukier

Wykonanie:
  1. Truskawki opłukać, osuszyć i oczyścić z szypułek.
  2. Mąkę przesiać przez sito, dodać mleko, jajko i dokładnie wymieszać na jednolite ciasto, np mikserem.
  3. Dodać cukier i wymieszać (ilość cukru zależy od własnych upodobań, ja daje 1 płaską łyżkę, jeżeli owoce są bardzo kwaśne to posypuje cukrem już upieczone racuszki).
  4. Dodać truskawki (ilość owoców też zależy od własnych upodobań. Ja daje dużo owoców dodając je partiami do ciasta w takiej ilości by ciasto oklejało owoce) i delikatnie wymieszać.
  5. Niewielkie racuszki smażyć na rozgrzanym oleju  z obu stron na złoty kolor.
  6. Podawać same, posypane cukrem lub polane zmiksowanymi truskawkami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print