niedziela, 21 lipca 2013

Żur Zabielany


Rewelacyjny gęsty i bogaty w składniki żur. Dzięki śmietanie jest on kremowy i bardziej delikatny niż żur ugotowany bez jej dodatku. Jest naprawdę gęsty i bardzo sycący. Zagęszcza go nie tylko zakwas ale i ziemniaki i śmietana. Doskonały nie tylko na świąteczne obiady.



Składniki:

  • 1,5 l wody
  • 200 g białej kiełbasy
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1-2 cebule
  • 500 g ziemniaków
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 20 ziaren pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki śmietany
  • 1-2 łyżki chrzanu
  • tłuszcz do smażenia
  • 4 jajka ugotowane na twardo

Wykonanie:
  1. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  3. Wodę zagotować, wrzucić do niej kiełbasę i boczek a następnie zaparzać nie dopuszczając do wrzenia przez około 40 minut. Ja zaparzam więcej boczku ponieważ będę go wykorzyustywać do upieczenia babki ziemniaczanej.
  4. Mięso i kiełbasę wyjąć z wywaru i wystudzić.
  5. Kiełbasę pokroić w plastry, boczek pokroić w kostkę.
  6. Cebulę zeszklić, dodać boczek i kiełbasę, smażyć aż się zarumienią.
  7. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i majeranek, chwilę podsmażyć.
  8. Do wywaru dodać ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gotować przez kilkanaście minut do miękkości.
  9. Dodać podsmażone mięso, doprawić chrzanem, solą i pieprzem.
  10. Zakwas dobrze wymieszać ze śmietaną, dodać do nich odrobinę zupy i ponownie wymieszać. Tak przygotowany zakwas dodać powoli do zupy cały czas mieszając.
  11. Doprowadzić do wrzenia.
  12. Gotowy żur udekorować jajkiem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print