Rewelacyjny gęsty i bogaty w składniki żur. Dzięki śmietanie jest on kremowy i bardziej delikatny niż żur ugotowany bez jej dodatku. Jest naprawdę gęsty i bardzo sycący. Zagęszcza go nie tylko zakwas ale i ziemniaki i śmietana. Doskonały nie tylko na świąteczne obiady.
Składniki:
- 1,5 l wody
- 200 g białej kiełbasy
- 200 g wędzonego boczku
- 1-2 cebule
- 500 g ziemniaków
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 20 ziaren pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 3 łyżki śmietany
- 1-2 łyżki chrzanu
- tłuszcz do smażenia
- 4 jajka ugotowane na twardo
Wykonanie:
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Wodę zagotować, wrzucić do niej kiełbasę i boczek a następnie zaparzać nie dopuszczając do wrzenia przez około 40 minut. Ja zaparzam więcej boczku ponieważ będę go wykorzyustywać do upieczenia babki ziemniaczanej.
- Mięso i kiełbasę wyjąć z wywaru i wystudzić.
- Kiełbasę pokroić w plastry, boczek pokroić w kostkę.
- Cebulę zeszklić, dodać boczek i kiełbasę, smażyć aż się zarumienią.
- Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i majeranek, chwilę podsmażyć.
- Do wywaru dodać ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gotować przez kilkanaście minut do miękkości.
- Dodać podsmażone mięso, doprawić chrzanem, solą i pieprzem.
- Zakwas dobrze wymieszać ze śmietaną, dodać do nich odrobinę zupy i ponownie wymieszać. Tak przygotowany zakwas dodać powoli do zupy cały czas mieszając.
- Doprowadzić do wrzenia.
- Gotowy żur udekorować jajkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz