wtorek, 23 lipca 2013

Konfitury z Wiśni


Mamy sezon na wiśnie więc warto to wykorzystać. Konfiturę z wiśni robi się łatwo a jest naprawdę pyszna. Można ją wykorzystać do ciast lub kanapek.



Składniki:
  • 2 kg wiśni
  • 1 kg cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu


Wykonanie:
  1. Wiśnie opłukać i wydrylować. Przełożyć do garnka z grubym dnem lub na patelnię.
  2. Smażyć kilka godzin aż owoce  wchłoną cały sok .
  3. Dodać cynamon i cukier, wszystko wymieszać.  Gdy cukier się rozpuści smażyć owoce jeszcze przez około 30 minut.
  4. Żeby sprawdzić czy owoce będą wystarczająco gęste można trochę konfitury odłożyć na spodeczek i ostudzić np. w lodówce. Jeśli zimne wiśnie mają taką gęstość jaka nam odpowiada można przestać dalej smażyć owoce.
  5. Owoce przełożyć do wcześniej wymytych i dokładnie osuszonych słoików, zakręcić słoiki.
  6. UWAGA jeśli w słoikach lub na zakrętkach będzie choć niewielka ilość wody, konfitura się zepsuje.
  7. Tak przygotowane słoiczki możemy pasteryzować. Słoiczki włożyć do garnka tak by się nie dotykały, zalać je wodą o temperaturze zbliżonej do temperatury słoików do wysokości około ⅔ słoika. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 20 minut. Słoiczki zostawić w garnku do wystygnięcia.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print