Mamy sezon na wiśnie więc warto to wykorzystać. Konfiturę z wiśni robi się łatwo a jest naprawdę pyszna. Można ją wykorzystać do ciast lub kanapek.
Składniki:
- 2 kg wiśni
- 1 kg cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
- Wiśnie opłukać i wydrylować. Przełożyć do garnka z grubym dnem lub na patelnię.
- Smażyć kilka godzin aż owoce wchłoną cały sok .
- Dodać cynamon i cukier, wszystko wymieszać. Gdy cukier się rozpuści smażyć owoce jeszcze przez około 30 minut.
- Żeby sprawdzić czy owoce będą wystarczająco gęste można trochę konfitury odłożyć na spodeczek i ostudzić np. w lodówce. Jeśli zimne wiśnie mają taką gęstość jaka nam odpowiada można przestać dalej smażyć owoce.
- Owoce przełożyć do wcześniej wymytych i dokładnie osuszonych słoików, zakręcić słoiki.
- UWAGA jeśli w słoikach lub na zakrętkach będzie choć niewielka ilość wody, konfitura się zepsuje.
- Tak przygotowane słoiczki możemy pasteryzować. Słoiczki włożyć do garnka tak by się nie dotykały, zalać je wodą o temperaturze zbliżonej do temperatury słoików do wysokości około ⅔ słoika. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 20 minut. Słoiczki zostawić w garnku do wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz