Wiśnie świetnie się nadają nie tylko do robienia konfitur, ale również są świetnym nadzieniem ciast. Smak tej tarty ciężko określić. W zależności od momentu i nastroju jest on albo bardzo słodki albo kwaśny. Momentami kwaśny smak przechodzi w słodycz. Tarta bardzo ciekawa i pyszna.
Składniki:
Spód:
- 300 g mąki
- 120 g cukru
- 100 g masła
- 3 żółtka
- skórka otarta z 1 cytryny
- 3 łyżki bardzo zimnej wody
Nadzienie:
- 1 kg wiśni
- 300 g konfitur z wiśni
- 100 g cukru
- skórka otarta z 1 cytryny
Wykonanie:
- Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier, skórkę z cytryny i wymieszać.
- Do mąki dodać masło wyciągnięte z lodówki około 15 minut wcześniej i rozetrzeć palcami z mąką. Następnie dodać żółtko i wodę, szybko zagnieść ciasto, ewentualnie dodając jeszcze jedną łyżkę wody. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny
- Wiśnie opłukać i wydrylować.
- Wiśnie przełożyć do garnka o grubym dnie lub na patelnię, dodać cukier i smażyć aż wchłoną większość soku, który wypłynie z wiśni (około 30 - 40 minut).
- Schłodzone ciasto rozwałkować a następnie wyłożyć nim dno i boki wysmarowanej masłem formy na tartę.
- Spód i boki ciasta dokładnie posmarować konfiturami z wiśni.
- Na konfiturę wyłożyć wcześniej usmażone wiśnie.
- Całość posypać skórką otartą z cytryny.
- piec przez 40 minut w temperaturze 180oC.
Szalejesz :)
OdpowiedzUsuń