sobota, 27 lipca 2013

Tarta z Wiśniami


Wiśnie świetnie się nadają nie tylko do robienia konfitur, ale również są świetnym nadzieniem ciast. Smak tej tarty ciężko określić. W zależności od momentu i nastroju jest on albo bardzo słodki albo kwaśny. Momentami kwaśny smak przechodzi w słodycz. Tarta bardzo ciekawa i pyszna.



Składniki:
Spód:
  • 300 g mąki
  • 120 g  cukru
  • 100 g masła
  • 3 żółtka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 3 łyżki bardzo zimnej wody

Nadzienie:

Wykonanie:
  1. Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier, skórkę z cytryny i wymieszać.
  2. Do mąki dodać masło wyciągnięte z lodówki około 15 minut wcześniej i rozetrzeć palcami z mąką. Następnie dodać żółtko i wodę, szybko zagnieść ciasto, ewentualnie dodając jeszcze jedną łyżkę wody. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny
  3. Wiśnie opłukać i wydrylować.
  4. Wiśnie przełożyć do garnka o grubym dnie lub na patelnię, dodać cukier i smażyć aż wchłoną większość soku, który wypłynie z wiśni (około 30 - 40 minut).
  5. Schłodzone ciasto rozwałkować a następnie wyłożyć nim dno i boki wysmarowanej masłem formy na tartę.
  6. Spód i boki ciasta dokładnie posmarować konfiturami z wiśni.
  7. Na konfiturę wyłożyć wcześniej usmażone wiśnie.
  8. Całość posypać skórką otartą z cytryny.
  9. piec przez 40 minut w temperaturze 180oC.














1 komentarz:

Print