sobota, 20 lipca 2013

Królik Duszony z Warzywami i Zielonym Pieprzem



Proste i szybkie danie jednogarnkowe. Według mnie królik należy do najlepszych rodzajów mięs. Mięso królika jest nie tylko smaczne ale i bardzo zdrowe oraz lekkostrawne.  Poleca się je szczególne dzieciom ponieważ  jest ono nie tylko chude ale i zawiera dużo dobrze przyswajalnego białka.


Składniki:   

  • królik (2 – 4 dowolne kawałki) 
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 – 4 ziemniaki
  • 1 łyżka zielonego ziarnistego pieprzu
  • 1 łyżka suszonych liści kolendry
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • ¼ łyżeczka mielonego chili
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól

Przygotowanie:
  1. Marchewki i pietruszki kroimy w równe słupki.
  2. Królika nacieramy zmiażdżonym czosnkiem.
  3. Pokrojone warzywa podsmażamy kilka minut na oliwie.
  4. Do warzyw dodajemy przyprawy i smażymy jeszcze przez chwilę.
  5. Dodajemy królika i dolewamy wodę ok. 2 cm od dna garnka.
  6. Dusimy królika do miękkości ok. 1,5 godziny. W czasie duszenia jeśli woda się wygotuje dolewamy nową.
  7. Dodajemy ziemniaki pokrojone w plastry i dusimy jeszcze ok. pół godziny aż ziemniaki zmiękną.
i gotowe SMACZNEGO!












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print