Proste i szybkie danie jednogarnkowe. Według mnie królik należy do najlepszych rodzajów mięs. Mięso królika jest nie tylko smaczne ale i
bardzo zdrowe oraz lekkostrawne. Poleca
się je szczególne dzieciom ponieważ jest
ono nie tylko chude ale i zawiera dużo dobrze przyswajalnego białka.
Składniki:
- królik (2 – 4 dowolne kawałki)
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 – 4 ziemniaki
- 1 łyżka zielonego ziarnistego pieprzu
- 1 łyżka suszonych liści kolendry
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- ¼ łyżeczka mielonego chili
- ½ łyżeczki kurkumy
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
- sól
- Marchewki i pietruszki kroimy w równe słupki.
- Królika nacieramy zmiażdżonym czosnkiem.
- Pokrojone warzywa podsmażamy kilka minut na oliwie.
- Do warzyw dodajemy przyprawy i smażymy jeszcze przez chwilę.
- Dodajemy królika i dolewamy wodę ok. 2 cm od dna garnka.
- Dusimy królika do miękkości ok. 1,5 godziny. W czasie duszenia jeśli woda się wygotuje dolewamy nową.
- Dodajemy ziemniaki pokrojone w plastry i dusimy jeszcze ok. pół godziny aż ziemniaki zmiękną.
i gotowe SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz