środa, 31 lipca 2013

Domowe Lody z Czarnej Porzeczki


Czarne porzeczki są wspaniałymi owocami. Można z nich zrobić konfiturę, sok, kisiel czy chociażby mufinki. Świetnie nadają się również na domowe lody. W zależności jakie lody lubimy mogą one być albo bardzo słodkie albo bardziej lub mniej kwaśne. Domowe lody są pyszne i może nie aż tak dietetyczne jak niedawno umieszczone tu lody z wiśni ale cóż mama też człowiek i coś pysznego jej też się należy.



Składniki:
  • 3 szklanki czarnej porzeczki
  • 200 g śmietanki 30%
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru pudru (lub więcej)

Wykonanie:
  1. Porzeczki umyć, oczyścić i zmiksować blenderem.
  2. Śmietanę ubić, dodać jogurt i ubijać jeszcze przez chwilę.
  3. Dodać zmiksowane porzeczki i wymieszać, dodać cukier według własnego uznania i całość jeszcze raz wymieszać.
  4. Tak przygotowaną masę przełożyć do pojemnika do zamrażania, przykryć go i włożyć do zamrażarki na co najmniej 5 godzin. Po pierwszej i drugiej godzinie (a najlepiej co godzinę) w zamrażalniku lody należy przemieszać.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print