Czarne porzeczki są wspaniałymi owocami. Można z nich zrobić konfiturę, sok, kisiel czy chociażby mufinki. Świetnie nadają się również na domowe lody. W zależności jakie lody lubimy mogą one być albo bardzo słodkie albo bardziej lub mniej kwaśne. Domowe lody są pyszne i może nie aż tak dietetyczne jak niedawno umieszczone tu lody z wiśni ale cóż mama też człowiek i coś pysznego jej też się należy.
Składniki:
- 3 szklanki czarnej porzeczki
- 200 g śmietanki 30%
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki cukru pudru (lub więcej)
Wykonanie:
- Porzeczki umyć, oczyścić i zmiksować blenderem.
- Śmietanę ubić, dodać jogurt i ubijać jeszcze przez chwilę.
- Dodać zmiksowane porzeczki i wymieszać, dodać cukier według własnego uznania i całość jeszcze raz wymieszać.
- Tak przygotowaną masę przełożyć do pojemnika do zamrażania, przykryć go i włożyć do zamrażarki na co najmniej 5 godzin. Po pierwszej i drugiej godzinie (a najlepiej co godzinę) w zamrażalniku lody należy przemieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz