Muffiny to moje ulubione ciastka. Można je robić na słodko praktycznie z wszystkimi owocami, lub na słono czy ostro np. z mięsem. Tym razem przygotowałam muffiny z czarną porzeczką. Słodycz ciasta rewelacyjnie przełamują kwaśne porzeczki. muffiny te najlepiej smakują gdy całkowicie ostygną.
Składniki:
- 300 g mąki
 - 80 g cukru
 - 1 płaska łyżeczka sody
 - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1 jajko
 - 250 ml maślanki
 - 130 ml oleju
 - 300 g czarnej porzeczki
 
Wykonanie:
- Porzeczki umyć i oczyścić.
 - Mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia wymieszać.
 - Dodać roztrzepane jajko, olej i maślankę, połączyć wszystkie składniki. Jeśli Ciasto jest zbyt gęste dodać jeszcze trochę maślanki.
 - Do ciasta dodać porzeczki, wymieszać.
 - Ciasto przełożyć do foremek.
 - Piec w temperaturze 180oC przez około 25 minut.
 
Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuń