poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Sałatka z Ogórków


Sałatka tą jakiś czas temu robiła moja babcia. Jest ona świetna zarówno do obiadu jak i do kanapek i domowych hamburgerów. Sałatka ta jest łatwa w przygotowaniu, choć zrobienie jej zajmuje trochę czasu, ale warto poświęcić ten czas na przygotowanie czegoś pysznego.



Składniki:
  • 5 kg ogórków
  • ½ kg marchewki
  • ½ kg cebuli
  • ½ kg czerwonej papryki
  • 1 główka czosnku
  • ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka oleju

Wykonanie:
  1. Ogórki umyć, połowę obrać, wszystkie pokroić w cienkie plastry.
  2. Marchewkę obrać, i pokroić w plasterki. Dodać do ogórków.
  3. Cebulę obrać i pokroić w pióra. Dodać do marchewki.
  4. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić w cienkie paseczki i dodać do ogórków. Wszystko wymieszać i zostawić na 3 godziny żeby warzywa puściły sok.
  5. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.
  6. Z warzyw odcisnąć sok, dodać czosnek, cukier, ocet i olej. Wszystko wymieszać i zostawić na 12 godzin.
  7. Po 12 godzinach sałatkę jeszcze raz zamieszać i przełożyć do słoików. Słoiki muszą być czyste i suche bez ani jednej kropli wody. Słoiki pasteryzować np w piekarniku.

Pasteryzacja w piekarniku:
  • Do zimnego piekarnika włożyć słoiki tak, żeby słoiki się nie dotykały.
  • Włączyć grzanie z dołu i z góry na temperaturę 130oC. Słoiki trzymać w piekarniku przez godzinę od osiągnięcia temperatury 130oC. Po godzinie wyłączyć piekarnik ale nie wyciągać słoików. Słoiki powinny wystygnąć w piekarniku.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print