poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Kisiel z Jagód


Kisiel można zrobić praktycznie z każdego owocu, i w zasadzie zawsze robi się go tak samo. Był już kisiel z wiśni i z czarnej porzeczki, nadeszła więc pora na kisiel zrobiony z jagód. Słodki, pyszny po prostu palce lizać.



Składniki:
  • 1 szklanka jagód
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
  1. Jagody umyć, oczyścić, zmiksować blenderem. Przełożyć do garnka, dodać cukier i zalać 1 szklanką wody. Zagotować.
  2. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w ½ szklanki wody.
  3. Mąkę wlewać powoli do gotujących się jagód cały czas mieszając.
  4. Zagotować, przełożyć do miseczek. Można podawać na zimno i na ciepło.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print