Fasolka szparagowa po Katalońsku jest świetną alternatywą fasolki polanej tartą bułką uprażoną na maśle. Wygląda świetnie i równie dobrze smakuje. Fasolkę pod taką postacią mogę jeść bardzo często i to nie tylko na obiad ale i odgrzaną o każdej porze dnia. 
Jeśli nie mamy naprawdę dużej i głębokiej patelni (np. patelnie udające WOK) proponuję zrobić to danie z połowy porcji.
Składniki:
- 1 kg fasolki szparagowej
 - 5 dużych ziemniaków
 - 20 - 25 pomidorków cherry’lub koktajlowych
 - 2 średnie cebule
 - 4 ząbki czosnku
 - sól
 - pieprz
 - mielona czerwona słodka papryka
 - szczypiorek
 - olej do smażenia ziemniaków i olej do smażenia fasolki
 
Wykonanie:
- Fasolkę obrać, umyć, gotować w osolonej wodzie przez około 20 minut.
 - Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie słupki, osuszyć. Usmażyć w głębokim oleju lub w frytkownicy.
 - Pomidory umyć i przekroić na połowy.
 - Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.
 - Cebulę zeszklić na oleju na dużej patelni, dodać czosnek, podsmażyć uważając żeby go nie spalić.
 - Dodać ugotowaną fasolkę i usmażone ziemniaki, doprawić solą, pieprzem i papryką, smażyć przez kilka minut.
 - Dodać pomidorki, smażyć aż pomidory się zagrzeją.
 - przełożyć na talerze i posypać posiekanym szczypiorkiem.
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz