Były już muffiny z czarną porzeczką w których słodycz ciasta kontrastowała z kwaśnymi porzeczkami. Tym razem słodkie ciastka ze słodkimi jagodami. Pyszne i wspaniale pachnące ciastka, które smakują rewelacyjnie na ciepło jak i na zimno.
Składniki:
- 300 g mąki
 - 80 g cukru
 - 1 płaska łyżeczka sody
 - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1 jajko
 - 250 ml maślanki
 - 130 ml oleju
 - 250 g jagód
 
Wykonanie:
- Jagody umyć i oczyścić.
 - Mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia wymieszać.
 - Dodać roztrzepane jajko, olej i maślankę, połączyć wszystkie składniki. Jeśli Ciasto jest zbyt gęste dodać jeszcze trochę maślanki.
 - Do ciasta dodać jagody, wymieszać.
 - Ciasto przełożyć do foremek.
 - Piec w temperaturze 180oC przez około 25 minut.
 
Za chwilkę wyciągam z piekarnika:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!