sobota, 24 sierpnia 2013

Naleśniki ze Szpinakiem


Naleśniki ze szpinakiem posypane żółtym serem i zapiekane robiłam już kilka lat temu. Były pyszne a ja zupełnie zapomniałam, że można je przyrządzić w taki sposób. Naleśniki okazały się nawet lepsze niż pamiętałam.
Naleśniki robiłam według poniższego przepisu. Wyszło ich więcej niż potrzebowałam, ale nic nie szkodzi, posmarowane konfiturą z wiśni były pyszne.



Składniki:
Ciasto (około 8 dużych naleśników):
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
Pozostałe:
  • 500 g szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • ½ opakowania sera feta
  • starty ser żółty do posypania naleśników przed zapiekaniem


Wykonanie:
1. Przygotować ciasto:
  • Mąkę przesiać przez sito, dodać resztę składników i dokładnie zmiksować żeby nie było grudek.
  • Tak przygotowane ciasto odstawić na około 30 minut.

2. Przygotować farsz:
  • Szpinak umyć, osuszyć i oczyścić.
  • Masło roztopić w garnku, dodać szpinak smażyć aż szpinak zmniejszy swołą objętość o conajmniej połowę.
  • Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, świeżo startą gałkę muszkatołową i pieprz. Smażyć aż odparuje woda.
  • Szpinak ostudzić i pokroić na mniejsze kawałki.
  • Ser feta pokroić w kostkę, dodać do szpinaku i wymieszać.

3. Usmażyć naleśniki:
  • Ciasto jeszcze raz przemieszać żeby nie było grudek.
  • Rozgrzać patelnię którą można posmarować cienko oliwą.
  • Chochlą nalewać ciasto na środek patelni jednocześnie przechylając patelnie tak by równomiernie rozprowadzić ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste dodać mleka i dokładnie wymieszać, jeśli natomiast zbyt rzadkie dodać mąki. Na patelni ciasto powinno być rozprowadzone cienką warstwą.
  • Smażyć z obu stron na złoty kolor. Prawdopodobnie pierwszy naleśnik nie wyjdzie, więc nie należy się tym przejmować.
  • Przed wylaniem kolejnej porcji ciasta na patelnię można ją natrzeć papierowym ręcznikiem nasączonym olejem.

4. Na środek naleśnika nałożyć farsz, następnie naleśniki zwinąć lub złożyć w kopertę.
5. Naleśniki przełożyć do żaroodpornego naczynia posmarowanego olejem.

6. Naleśniki posypać startym serem i piec w temperaturze 180oC przez około 40 minut.


















1 komentarz:

Print