sobota, 3 sierpnia 2013

Kompot z Rabarbaru


Jednym z najpopularniejszych sposobów wykorzystywana rabarbaru, jest zrobienie z niego kompotu. W zależności od ilości dodanego cukru może on być słodki lub kwaśny i orzeźwiający. Ja zdecydowanie wolę ten drugi sposób, a jeśli dla kogoś będzie za kwaśny to zawsze można go dodatkowo posłodzić cukrem lub miodem.



Składniki:
  • 500 g rabarbaru
  • 1,5 l wody
  • 2 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 3 plasterki cytryny

Wykonanie:
  1. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Tak przygotowany rabarbar przełożyć do garnka i zalać wodą. Gotować aż rabarbar będzie miękki około 30 minut.
  3. Dodać cynamon i cukier, gotować przez  2 - 5 minut.
  4. Ostudzić i wrzucić do niego plastry cytryny.






1 komentarz:

  1. Jesteś sprinterką w wypuszczaniu kolejnych postów :) ja na razie czekam na natchnienie. Też uważam, że kompot z rabarbaru to doskonałe orzeźwienie w takie upalne dni. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Print