czwartek, 1 sierpnia 2013

Muffiny z Czarnymi Porzeczkami


Muffiny to moje ulubione ciastka. Można je robić na słodko praktycznie z wszystkimi owocami, lub na słono czy ostro np. z mięsem. Tym razem przygotowałam muffiny z czarną porzeczką. Słodycz ciasta rewelacyjnie przełamują kwaśne porzeczki. muffiny te najlepiej smakują gdy całkowicie ostygną.


Składniki:
  • 300 g mąki
  • 80 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 250 ml maślanki
  • 130 ml oleju
  • 300 g czarnej porzeczki

Wykonanie:
  1. Porzeczki umyć i oczyścić.
  2. Mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia wymieszać.
  3. Dodać roztrzepane jajko, olej i maślankę, połączyć wszystkie składniki. Jeśli Ciasto jest zbyt gęste dodać jeszcze trochę maślanki.
  4. Do ciasta dodać porzeczki, wymieszać.
  5. Ciasto przełożyć do foremek.
  6. Piec w temperaturze 180oC przez około 25 minut.









1 komentarz:

Print