wtorek, 30 lipca 2013

Pierogi z Jagodami


Latem nie może zabraknąć pierogów z jagodami. Zrobienie ich wymaga trochę czasu i cierpliwości ale warto. Ja podaje je po prostu posypane cukrem. Nadają się równie dobrze na obiad jak i na deser.



Składniki:
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 szklanka bardzo ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 0,5 l jagód (lub więcej w zależności jak cienko rozwałkujemy ciasto)
  • 1 łyżka cukru


Wykonanie:
  1. Jagody umyć, oczyścić i osuszyć, następnie posypać cukrem i wymieszać.
  2. Mąkę przesiać przez sito do miski, dodać sól i wymieszać.
  3. Wodę wymieszać z oliwą (czym cieplejsza woda tym elastyczniejsze ciasto będzie po wyrobieniu), dodać do mąki i wymieszać.
  4. Do mąki dodać jajko, połączyć składniki a następnie wyrobić na stolnicy gładkie i elastyczne ciasto,w razie potrzeby podsypując mąką. Ciasto jest dobre gdy nie klei się do blatu, a gdy palcem zrobimy delikatne wgłębienie to ciasto wraca do swojej pierwotnej formy.
  5. Ciasto podzielić na mniejsze porcje i bardzo cienko rozwałkować.
  6. Za pomocą szklanki lub specjalnej formy do pierogów wycinać krążki. Na każdy krążek włożyć jagody, jego brzeg zwilżyć wodą i dokładnie skleić pieroga. jeśli układamy obok siebie większą ilość pierogów trzeba je posypać mąką, żeby się nie kleiły.
  7. Pierogi wrzucać na dużą ilość osolonej wody, gotować około 4 minuty od wypłynięcia.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print