Latem nie może zabraknąć pierogów z jagodami. Zrobienie ich wymaga trochę czasu i cierpliwości ale warto. Ja podaje je po prostu posypane cukrem. Nadają się równie dobrze na obiad jak i na deser.
Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 1 szklanka bardzo ciepłej wody
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
- 0,5 l jagód (lub więcej w zależności jak cienko rozwałkujemy ciasto)
- 1 łyżka cukru
Wykonanie:
- Jagody umyć, oczyścić i osuszyć, następnie posypać cukrem i wymieszać.
- Mąkę przesiać przez sito do miski, dodać sól i wymieszać.
- Wodę wymieszać z oliwą (czym cieplejsza woda tym elastyczniejsze ciasto będzie po wyrobieniu), dodać do mąki i wymieszać.
- Do mąki dodać jajko, połączyć składniki a następnie wyrobić na stolnicy gładkie i elastyczne ciasto,w razie potrzeby podsypując mąką. Ciasto jest dobre gdy nie klei się do blatu, a gdy palcem zrobimy delikatne wgłębienie to ciasto wraca do swojej pierwotnej formy.
- Ciasto podzielić na mniejsze porcje i bardzo cienko rozwałkować.
- Za pomocą szklanki lub specjalnej formy do pierogów wycinać krążki. Na każdy krążek włożyć jagody, jego brzeg zwilżyć wodą i dokładnie skleić pieroga. jeśli układamy obok siebie większą ilość pierogów trzeba je posypać mąką, żeby się nie kleiły.
- Pierogi wrzucać na dużą ilość osolonej wody, gotować około 4 minuty od wypłynięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz