czwartek, 27 czerwca 2013

Tarta z Rabarbarem



Przyszedł sezon na rabarbar więc postanowiłam to wykorzystać i upichcić coś pysznego. Postanowiłam upiec tartę na kruchym spodzie.W tej tarcie kwaśny rabarbar rewelacyjnie kontrastuje ze słodkim ciastem.

Składniki:
Spód:
  • 300 g mąki
  • 120 g  cukru
  • 100 g masła
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany

Nadzienie:
  • 3 jajka
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 80 g mąki
  • 150 g cukru pudru
  • około 700 g - 1 kg rabarbaru
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • jeśli rabarbar jest bardzo kwaśny dodatkowy cukier


Wykonanie:
  1. Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier i wymieszać.
  2. Do mąki dodać masło wyciągnięte z lodówki około 15 minut wcześniej i rozetrzeć palcami z mąką. Następnie dodać żółtko i śmietanę, szybko zagnieść ciasto, ewentualnie dodając jeszcze jedną łyżkę śmietany. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 mi
  3. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki wysmarowanej masłem formy.
  4. Ciasto obciążyć (wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać np. fasolą), Piec ok. 15 minut w temperaturze 180oC.
  5. Przygotować nadzienie: Jajka, mąkę, śmietanę i cukier dokładnie ubić mikserem bądź trzepaczką do jajek..
  6. Rabarbar obrać, pokroić, dodać cynamon, zasypać cukrem jeśli jest bardzo kwaśny i wymieszać.
  7. Z podpieczonego spodu zdjąć obciążenie, ułożyć rabarbar i zalać płynnym ciastem.
  8. piec około 45 minut w temperaturze 180oC.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print