Przyszedł sezon na rabarbar więc postanowiłam to wykorzystać i upichcić coś pysznego. Postanowiłam upiec tartę na kruchym spodzie.W tej tarcie kwaśny rabarbar rewelacyjnie kontrastuje ze słodkim ciastem.
Składniki:
Spód:
- 300 g mąki
- 120 g cukru
- 100 g masła
- 3 żółtka
- 2 łyżki śmietany
Nadzienie:
- 3 jajka
- 150 ml śmietanki 30%
- 80 g mąki
- 150 g cukru pudru
- około 700 g - 1 kg rabarbaru
- 3 łyżeczki cynamonu
- jeśli rabarbar jest bardzo kwaśny dodatkowy cukier
Wykonanie:
- Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier i wymieszać.
- Do mąki dodać masło wyciągnięte z lodówki około 15 minut wcześniej i rozetrzeć palcami z mąką. Następnie dodać żółtko i śmietanę, szybko zagnieść ciasto, ewentualnie dodając jeszcze jedną łyżkę śmietany. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 mi
- Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki wysmarowanej masłem formy.
- Ciasto obciążyć (wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać np. fasolą), Piec ok. 15 minut w temperaturze 180oC.
- Przygotować nadzienie: Jajka, mąkę, śmietanę i cukier dokładnie ubić mikserem bądź trzepaczką do jajek..
- Rabarbar obrać, pokroić, dodać cynamon, zasypać cukrem jeśli jest bardzo kwaśny i wymieszać.
- Z podpieczonego spodu zdjąć obciążenie, ułożyć rabarbar i zalać płynnym ciastem.
- piec około 45 minut w temperaturze 180oC.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz