Crème brûlée czyli przypalony krem idealnie nadaje się na deser jako zakończenie pysznego obiadu. Delikatny waniliowy krem przykryty karmelizowanym cukrem jest pyszny i potrafi zaskoczyć każdego kto próbuje go po raz pierwszy. Dla mnie najlepiej smakuje gdy jest dobrze schłodzony, np. po nocy spędzonej w lodówce.
Przepis ten wystarczy na przygotowanie około 6 kokilek.
Składniki:
- 5 żółtek
- 400 ml śmietany 36%
- ¼ szklanki białego cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 1 laska wanilii
- brązowy cukier do posypania kremu
Wykonanie:
- Biały cukier i cukier z wanilią wymieszać ze sobą, dodać do żółtek i delikatnie wymieszać żeby nie napowietrzyć masy. Jeśli używamy całą wanilię należy przeciąć ją na pół i dodać do masy ziarna wanilii.
- Śmietanę doprowadzić do wrzenia i od razu ściągnąć z ognia. Podczas podgrzewania, śmietanę trzeba cały czas mieszać i uważać żeby ją nie przypalić.
- Śmietanę dodawać do żółtek po jednej łyżce, cały czas delikatnie mieszając masę aby ją zbytnio nie napowietrzyć. Jeżeli w masie są grudki to można całość przelać przez sito by uzyskać gładką masę. Jeśli używamy całą wanilię, masę razem z przeciętą wcześniej laską wanilii warto włożyć na godzinę do lodówki aby smaki się połączyły.
- Gotową masę przelać do kokilek, foremki ułożyć w formie którą należy wypełnić zimną wodą do połowy wysokości kokilek. UWAGA trzeba uważać, żeby przy nalewaniu wody i przenoszeniu formy do piekarnika ani jedna kropla wody nie dostała się do deseru ponieważ wtedy deser się nie uda.
- Całość zapiekać przez około 55 minut w piekarniku nagrzanym do 110oC.
- Ostudzony i schłodzony w lodówce krem posypać brązowym cukrem i karmelizować go za pomocą palnika kuchennego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz