Po dość długiej przerwie ponownie podam przepis na coś słodkiego. Tym razem ciasteczka biszkoptowe z makiem, przełożone dżemem - w moim przypadku gruszkowo - malinowym. Mimo, że nie mam odpowiedniej formy do upieczenia jednakowych ciasteczek, moim zdaniem ciastka wyszły ładne, choć większe niż zamierzałam.
Ciasteczka te są bardzo dobre, polecam.
Składniki:
- 3 jajka
- ½ szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki maku
- dżem lub marmolada
Wykonanie:
- Jajka i cukier włożyć do metalowej miski lub garnka, który należy ustawić na większym garnku z gotującą się na małym ogniu wodą - woda nie może dotykać miski z jajkami. Jajka ubić na parze na gęstą masę.
- Do jajek dodać przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, całość delikatnie wymieszać.
- Gotowe ciasto nakładać małą łyżeczką na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 10 minut w temperaturze 160, aż ciastka będą mieć złoty kolor.
- Ciastka wystudzić a następnie przełożyć dżemem sklejając po 2 ciastka podobnej wielkości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz