wtorek, 29 lipca 2014

Biszkoptowe ciasteczka z makiem


Po dość długiej przerwie ponownie podam przepis na coś słodkiego. Tym razem ciasteczka biszkoptowe z makiem, przełożone dżemem - w moim przypadku gruszkowo - malinowym. Mimo, że nie mam odpowiedniej formy do upieczenia jednakowych ciasteczek, moim zdaniem ciastka wyszły ładne, choć  większe niż zamierzałam.
Ciasteczka te są bardzo dobre, polecam.
Składniki:

  • 3 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki maku
  • dżem lub marmolada 

Wykonanie:

  1. Jajka i cukier włożyć do metalowej miski lub garnka, który należy ustawić na większym garnku z gotującą się na małym ogniu wodą - woda nie może dotykać miski z jajkami. Jajka ubić na parze na gęstą masę.
  2. Do jajek dodać przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, całość delikatnie wymieszać.
  3. Gotowe ciasto nakładać małą łyżeczką na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 10 minut w temperaturze 160, aż ciastka będą mieć złoty kolor.
  4. Ciastka wystudzić a następnie przełożyć dżemem sklejając po 2 ciastka podobnej wielkości.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print