Ciasto to można przygotować w formie tortu. Trzeba jednak zaznaczyć, że podkład jest bardzo kruchy i łatwo się łamie. Przekrawając ciasto trzeba użyć bardzo ostrego noża i robić to powoli i uważnie. Mimo to ciasto to jest warte tego zachodu.
Składniki:
Podkład:
- 8 jajek
- 25 dkg orzechów włoskich
- 20 dkg cukru
- 3 kopiaste łyżki bułki tartej
- sok z 1 cytryny
- szczypta imbiru
- szczypta soli
- 50 dkg sera mascarpone
- 200 ml śmietanki 30%
- 6 łyżek mleka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 opakowania cukru waniliowego (48g)
- 3 łyżki startej czekolady
- wiśnie w zalewie
- mocna herbata
- kieliszek wódki
1. Podkład:
- Orzechy zmielić na proszek, białka ubić na sztywną pianę, żółtka ubić z cukrem
- Do żółtek dodać imbir, sól, sok z cytryny i bułkę tartą, ubijać jeszcze przez chwilę.
- Dodać orzechy i wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
- Piec w temperaturze 180oC przez około 40 minut.
- Gotowy podkład ostudzić.
- Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy.
- Ser mascarpone ubić z mlekiem i cytryną, dodać ubitą śmietanę i startą czekoladę, delikatnie wymieszać.
4.Gotowe ciasto posmarować resztą kremu i udekorować startą czekoladą lub wiśniami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz