Pół kruche pół drożdżowe precle z makiem, sezamem lub dowolnym dodatkiem. Ciasto jest proste do zrobienia, natomiast najwięcej czasu zajmuje rolowanie i formowanie precelków. Są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki:
- 30 g drożdży
- 2 łyżki śmietany 18%
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczka soli
- 120 g masła
- 2 żółtka
- białko do posmarowania precli
- mak, sezam
Wykonanie:
- Drożdże rozetrzeć z śmietaną.
- Wymieszać ze sobą mąkę, cukier i sól. Dodać masło i rozetrzeć je palcami z mąką.
- Następnie dodać śmietaną z drożdżami i żółtka i wyrobić ciasto. Ciasto powinno być elastyczne, jeśli jest zbyt kruche dodać odrobinę śmietany.
- Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
- Odrywać od ciasta małe porcje, uformować długie cienkie wałki z których zrobić precle. Ciastka posmarować białkiem i posypać makiem lub sezamem.
- Piec w temperaturze 180oC przez 13 - 15 minut do momentu aż ciastka się zarumienią.
Przyjemny blog ciekawe informacje pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNiezwykle interesujący artykuł! Dziękuję autorowi za wkład w poszerzanie mojej wiedzy. Pozdrawiam serdecznie i czekam na kolejne artykuły!
OdpowiedzUsuńWejdź na naszą stronę główną,
blog, Wprowadź produkt do koszyka,
Kliknij tutaj