Kotlety mielone to klasyczne danie. Jest tyle przepisów na te kotlety, co osób które je przygotowują. Ja podaję przepis, który mi najbardziej odpowiada.
Składniki:
- 500 g mięsa wołowego i wieprzowego
- 1 czerstwa bułka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- liście kolendry
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- bułka tarta
Wykonanie:
- Bułkę zalać zimną wodą i moczyć aż zmięknie. Następnie odcisnąć nadmiar wody.
- Cebulę zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub drobno pokroić i usmażyć ze zmiażdżonym czosnkiem na odrobinie oleju.
- Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa, następnie zmielić odciśniętą bułkę.
- Do mięsa z bułką dodać usmażoną cebulę, jajko, doprawić liśćmi kolendry, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Z mięsa formować niewielkie kotlety, obtoczyć je bułką tartą i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju aż zbrązowieją.
dopiero pora śniadaniowa, a ja już zjadłabym takie kotleciki! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudnie!
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda.
OdpowiedzUsuńUwielbiam te kotlety!
OdpowiedzUsuńCzym mogę zastąpić kolendrę ?
OdpowiedzUsuńHej podoba mi się ten blog jest bardzo ciekawy będę wpadał częściej :)
OdpowiedzUsuńPrzyjemnie sie czyta tego bloga polecam bo jest tu wiele ciekawych i przydatnych informacji.
OdpowiedzUsuńChętnie zaglądam tutaj aby sie dowiedziec czegoś więcej na ten temat
OdpowiedzUsuń