Z wszystkich pomarańczowych ciast z miesięcznika Good Food, to ciasto chyba najbardziej mi smakuje. Kolendra świetnie podkreśla smak pomarańczy. Polecam pyszne.
forma: tortownica o średnicy ok. 21 cm.
Składniki:
- 1 duża pomarańcza
- 175 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki całych nasion kolendry
- 50 g polenty
- 175 g miękkiego masła
- 150 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- lukier:
- 1 pomarańcza
- 50 g cukru
- 100 g cukru pudru
- Przygotować pomarańczę - można to zrobić dzień wcześniej:
- Pomarańczę przełożyć do rondla, zalać ją całą wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez godzinę.
- Pomarańczę odcedzić, ostudzić i przekroić na ćwiartki. Z pomarańczy wyciągnąć miąższ .
- Do rondelka włożyć 75 g cukru, 100 ml wody i cząstki pomarańczy. Podgrzewać na małym ogniu aż cukier się rozpuści a następnie zwiększyć ogień i gotować 10 minut. Gdy syrop trochę ostygnie zmiksować go blenderem na miazgę.
- Kolendrę zmielić lub rozgnieść w moździerzu, dodać razem z polentą do ciepłej pomarańczy, wymieszać a następnie ostudzić.
- Tortownicę wysmarować masłem a jej dno wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do miski przełożyć masło, mąkę, proszek do pieczenia i jajka. Dodać miazgę pomarańczową i wszystko zmiksować blenderem. Ciasto przełożyć do tortownicy.
- Piec w temperaturze 180oC przez 40 - 50 minut do tzw. suchego patyczka, ciasto powinno odstawać od brzegów formy. Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić w foremce do wystygnięcia.
- Przygotować lukier:
- Pomarańczę dokładnie umyć. Obieraczką do warzyw ściąć skórkę z pomarańczy a następnie uzyskane plastry pokroić w cienkie paseczki.
- 50 g cukru przesypać do rondelka, dodać 100 ml wody i podgrzewać aż cukier się rozpuści. Dodać skórkę pomarańczową, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 20 minut aż skórka zmięknie.
- Skórkę odcedzić i ułożyć na ręczniku papierowym do wystygnięcia.
- Gdy ciasto ostygnie przesypać cukier do miski lub szklanki i stopniowo dodawać sok z pomarańczy dokładnie mieszając. Gdy konsystencja lukru jest odpowiednia polać nim ciasto a wierzch posypać skórką pomarańczową.
Ciekawy wpis bardzo mi sie podoba
OdpowiedzUsuńWarto było tutaj wejść i poczytać
OdpowiedzUsuńBędę tu zagladać częściej miło sie czyta!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się twój styl.
OdpowiedzUsuńMiło się czyta takie wpisy !
OdpowiedzUsuń