piątek, 18 listopada 2016

Udka kurczaka faszerowane pieczarkami


Chyba najpopularniejszym farszem do udek kurczaka są usmażone z cebulą pieczarki. Udka najpierw trzeba wyluzować czyli usunąć z nich kości. Nie jest to takie trudne jak się wydaje, wystarczy tylko dobra instrukcja i trochę cierpliwości. Trzeba tylko uważać, żeby nie przeciąć skóry. Jak wyluzować udka kurczaka można znaleźć np. TUTAJ. Ja zostawiłam końcówkę kostki, żeby nie trzeba było ją dodatkowo spinać.

Składniki:
  • 2 udka kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 350 - 500 g pieczarek (w zależności od wielkości udek
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • papryka ostra i słodka
  • oregano
  • czubrica
  • ziemniaki
  • wykałaczki


Wykonanie:

  1. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki pokroić w plastry.
  2. Cebulę zeszklić, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Smażyć do momentu aż cała woda wyparuje.
  3. Udka wyluzować, skropić oliwą, natrzeć papryką, oregano, solą i pieprzem, odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
  4. Udka wypełnić farszem a następnie spiąć wykałaczkami.
  5. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry, ułożyć w formie wysmarowanej oliwą a następnie doprawić solą, pieprzem i czubricą.
  6. Udka ułożyć spiętą stroną do dołu między ziemniakami. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piec pod przykryciem przez 40 minut a następnie bez przykrycia do momentu aż skórka będzie chrupiąca.


2 komentarze:

  1. Troszkę zabawy z faszerowaniem jest, ale już na podstawie samego zdjęcia stwierdzam, że warto. Fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zabawy miałaś sporo z tym ale wygląda znakomicie.

    OdpowiedzUsuń

Print