wtorek, 5 maja 2020

Pesto z czosnku niedźwiedziego


Wpadł mi w ręce czosnek niedźwiedzi, więc postanowiłam zrobić z niego coś nowego. Padło na Pesto. Pesto jest pikantne i wyraziste.



Składniki:

  • wiązka czosnku niedźwiedziego
  • 4 łyżki (lub więcej) łuskanego uprażonego na suchej patelni słonecznika
  • 5 łyżek oliwy
  • sól


Wykonanie:
Do pojemnika blendera wkładamy czosnek, słonecznik, olej i odrobinę soli a następnie miksujemy na gładką pastę. W razie potrzeby dodajemy więcej oliwy.
Trzeba uważać żeby nie spalić blendera. Ja na początku miksowałam w dużym pojemniku blendera a potem przełożyłam do mniejszego. Jeśli blender zbyt mocno się zagrzeje, trzeba przerwać miksowanie i poczekać aż blender wystygnie.




1 komentarz:

Print