sobota, 2 maja 2020

Placki ziemniaczane ze szpinakiem


Kolejna wersja placków ziemniaczanych, uwielbiana przez moich synów. Teraz jak mają być na obiad placki ziemniaczane to tylko w tej wersji. Jedyna różnica ze zwykłymi plackami jest taka, że dodajemy posiekany odparowany szpinak.

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać, zetrzeć, posolić i zostawić na pół godziny lub godzinę żeby puściły sok.
  2. Szpinak przełożyć do garnka razem z masłem i podgrzewać do rozmrożenia. Następnie doprawić czosnkiem, solą i gałką. Odparować wodę i ostudzić. Jeśli mamy całe liście posiekać.
  3. Odcisnąć sok z ziemniaków, dodać resztę składników, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
  4. Na patelni zagrzać olej, gdy już będzie gorący kłaść przygotowane ciasto na patelnię formując placuszki. Olej jest dobrze rozgrzane jeśli skwierczy gdy kładziemy na niego ciasto.
  5. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
  6. Po usmażeniu kłaść na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.




1 komentarz:

  1. Инстраграмм остается самой популярной на данный момент площадкой для продвижения своего бизнеса. Но, как показывает практика, люди гораздо чаще подписываются на профили в каких уже достаточное количество подписчиков. В случае если заниматься продвижение своими силами, потратить на это можно очень немало времени, поэтому гораздо лучше обратиться к специалистам из Krutiminst.ru на сайт https://www.lomed.nl/en/4-tips-to-brighten-up-splints/

    OdpowiedzUsuń

Print